Eskobar: Dogovor Srbije i Kosova pravno obavezujuć, ne treba se fokusirati na potpisivanje

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.
"Fokusiranje na potpis je nepotrebno i nema materijalnog uticaja na činjenicu da imamo dogovor. Imamo sporazum i kao takvog ga tretiramo i obe strane su ozbiljno uključene", rekao je Eskobar.
Dodao je da se sprovođenje dogovorenog u Ohridu od obe strane očekuje "odmah" i ponovio da namera sporazuma nije bilo međusobno priznanje, već normalizacija odnosa.
"Primarna namera je bila da se formulišu osnovna pravila interakcije dve zemlje kako stvari poput tablica i barikada ne bi bile pretnja da se stvari otrgnu kontroli i stvori nestabilnost u regionu", rekao je američki izaslanik.
 
Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u subotu u Ohridu da su Srbija i Kosovo nakon 12 sati razgovora postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa koji je postignut 27. februara u Briselu.
  • Temerinac

    21.03.2023 10:39
    Ako su usmene izjave pravno obavezujuće, onda Srbija treba da koristi ovu Eskobarovu izjavu da je postignut dogovor o normalizaciji odnosa, a ne međusobnom priznanju. Iz svake Vučićeve izjave znači usmene, govori da se ne slaže sa delom Fra-Nem plana u kojoj Kosovo dobija državnost i UN stolicu. Znači po tome, i Eskobar i Vučić su za deo sporazuma o normalizaciji odnosa, a za onaj drugi deo fra-nem plana nisu, otprilike to je to. Ali bez potpisa sve je to mlaćenje prazne slame . Inače napadam stalno Vučića ovde, eto malo i da ga ne napadam. Ali trreba ga držati na oku, taj bi možda i potpisao, da se nije uplašio naroda. Posebno onaj veliki protest 17.marta
  • Kada zine- laže!

    20.03.2023 22:45
    "Eskobar: Dogovor Srbije i Kosova pravno obavezujuć, ne treba se fokusirati na potpisivanje"

    "Ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama a u kojoj je reč da ne priznajemo 'Kosovo' i da smo protiv njihovog prijema u UN. Zato nisam ništa potpisao", rekao je predsednik Srbije."
  • Драган

    20.03.2023 20:48
    време
    Како време протиче ови сазапада су све луђи и луђи, сад им њихово лудило прераста у помахниталост.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija