Nakon odluke suda: Siniši Malom vraćaju diplomu i doktorat

Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka.
Nakon odluke suda: Siniši Malom vraćaju diplomu i doktorat
Foto: 021.rs
Ovom presudom, u koju je Politika imala uvid, potpredsedniku Vlade trebalo bi da budu vraćeni diploma i doktorat.
Kako se navodi u obrazloženju presude, "po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom 'Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji', na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine", piše Politika.
Politika podseća da je Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.
 
Sada je ta odluka Senata univerziteta osporena, što znači da diploma Siniše Malog nije poništena i da mu je bez pravnog osnova oduzeto naučno zvanje doktora nauka.
 
U tužbi Siniše Malog, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi ističući da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti usloga za donošenje odluke o poništavanju diplome.
 
U međuvremenu, Siniša Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.
 
Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
 
Podsećamo, Siniša Mali je ranije objavio na svom instagram nalogu da više od dve godine radi na novom doktoratu na Univerzitetu u Slovačkoj, te da je u pitanju studijski program "Finansije". Kako je naveo, "nekada je u životu potrebno da vas ospore, da biste skupili hrabrost, nastavili dalje i pokazali da možete", te dodao da "to radi za svoju dušu". U slučaju da Mali završi nove doktorske studije, posle skoro desetogodišnje pravne borbe, imaće i dve doktorske titule.
  • Бор Боранин

    30.03.2023 11:06
    ERA UKIDANJA DOKTORATA
    Prof. dr Sabija Izetbegović je, nakon oduzimanja zvanja magistra stečenog pre dvadeset godina, izgubila i titulu doktorica nauka i profesorica Medicinskog fakulteta i sada postaje specijalista to što je bila pre dvadesetak godina. Najveće kritike dobija od rektora Sarajevskog univerziteta Škrijelja. Ovo sve se dešava nakon gubitka njenog supruga Bakira političkih funkcija. Za razlika od euforije u BiH, Siniša Mali. Potpredsednik Vlade i ministar finansija Srbije uspeva da povrati titulu doktora nauka, proglašavan i osporavan kao plagiojat uspeva da napreduje sa ministra na potpredsednika Vlade i ministra finansija, a ima veliku podršku šefa. Kako da se ponašaju mladi kadrovi imajući u vidu oba slučaja doktorata nauka.
  • Joca

    25.03.2023 09:50
    moram da imam fakultet
    Jel prodaje ko neku diplomicu nebitno koja plačam malo sutra na poverenje. Na PP ovde nesmem suviše je javno i ako mogu da biram polagao bih 1. aprila ili 1-2 maja uz roštilj na Šordošu imaćemo svedoke
  • Djole

    24.03.2023 13:03
    Kakav sud
    Sramota za sud. Kakav je to doktor kad mu sud dodeli titulu. Mene bi bilo sramota. Hoceli sad na TV pisati dr Sinisa Mali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.