Šta piše u Strategiji odbrane Kosova: Srbija ostaje najozbiljnija i glavna pretnja po bezbednost

Srbija ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane.
Šta piše u Strategiji odbrane Kosova: Srbija ostaje najozbiljnija i glavna pretnja po bezbednost
Foto: Pixabay
Dodaje se da je Kosovo pogođeno hibridnim ratom Rusije, koja zajedno sa Srbijom ima za cilj podizanje tenzija na severu Kosova i rasplamsavanje međuetničkog sukoba, prenosi Koha.
"Srbija je kontinuirano pokazivala da ima veštine, kapacitete i nameru da ostvari svoje interese zadiranjem u interese i državnu bezbednost Kosova i nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente kroz hibridne metode protiv Kosovo", navodi se u Strategiji.
Dokument pokazuje i "formulu kako zvanični Beograd instrumentalizuje srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture".
 
"Na teritoriji Kosova Srbija koristi informativne i ekonomske elemente za instrumentalizaciju srpske manjine i jačanje paralelnih struktura, ometajući proces njihove integracije, a istovremeno nastavlja da predstavlja direktnu pretnju po bezbednost Kosova, razvijajući, modernizujući i jačajući vojne kapacitete, kao i njihovo pozicioniranje duž granice sa Kosovom", stoji u Strategiji.
 
U nacrtu Strategije odbrane se ocenjuje da različite aktivnosti, kroz tajne operacije, predstavljaju realnu opasnost za državu i institucije Kosova.
 
"Uticaj i dezinformisanje informativno-bezbednosnih službi država i nedržavnih aktera predstavljaju rastuću pretnju. Oni koriste skup alata i mehanizama (finansiranje kriminalnih struktura, nevladinih organizacija, informacioni alati), kao i kao obaveštajne operacije za nanošenje štete imidžu i interesima Republike Kosovo", navodi se u Strategiji odbrane.
 
Dodaje se da direktna vojna pretnja Kosovu nije u potpunosti otklonjena, ali se ocenjuje da je ta mogućnost smanjena nakon integracionih procesa zemalja regiona u NATO i EU.
 
U tom pravcu, prema ovom dokumentu, ostaje suštinsko prisustvo NATO i EU na Kosovu, kao i razvoj kosovskih kapaciteta u oblasti bezbednosti i odbrane, prenosi Kosovo onlajn.
  • ns ja

    22.03.2023 08:30
    jbte okupirali nam teritoriju i onda kažu da smo pretnja miru!? Pa smešni ste više, zna se šta će da se desi čim se steknu uslovi, a to je da velike svetske siledžije počnu da gledaju svoja posla..
    Šta se inače radi kad vam nezvan gost uđe u kuću prljavim cipelama po tepihu...pa da, prepišete mu kuću i platite porez na prenos prava!? :)))
  • 9

    22.03.2023 08:00
    @Ivan
    Od koga je oteto ? Zar Srbi tamo nisu prodali svoje kuće i imanja za po par Mil E i pokupovali stanove po BG i NI i zaposlili se svi u državnoj službi ?
    Npr Jorgobanka . I Kosmetski dodatak i platica u Srbiji kao i mnogi drugi ( 60 mil E godišnje odlazi na to rek'o Vule ). Samo za NJEGOVE vlasti otšla je Milijarda E u parama + zemlja i rudnici.
  • Pera paor

    22.03.2023 07:41
    Daleko od istine
    Ljudi, manite se sta ce biti ako bude, politicari drugo ne znaju da rade sem blebetanja, radi fotelje da jos vise ne rade. E tako mislim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.