Da li je svaki lopov isti? Sitan, običan ili težak - evo u čemu je razlika

Provalnici i obijači najčešće dobijaju uslovne kazne, a samo višestruki povratnici odlaze u zatvor. Ako primene silu ili prete onda postaju razbojnici.
Da li je svaki lopov isti? Sitan, običan ili težak - evo u čemu je razlika
Foto: Pixabay
Ako je lopov imao bilo kakvu prepreku koju je morao da savlada da bi nešto ukrao - to je osnov da se krađa kvalifikuje kao teška.
Podaci Apelacionog suda u Beogradu pokazuju da je teška krađa na prvom mestu po broju izvršenih krivičnih dela u Srbiji. Postavlja se pitanje šta je to što razlikuje običnu krađu od teške i kakve se kazne izriču teškim lopovima.
Veliki broj građana su bar jednom u životu bili odžepareni, u javnom prevozu, ispred kioska ili u prodavnici. Nekima su drski lopovi na ulici oteli torbu ili nakit, a mnogi su doživeli da im bude obijen automobil ili stan. Sve su ovo teške krađe, koje se dešavaju svakodnevno ali često nisu zabeležene u medijima. Tek ako je ugrožen nečiji život, onda to više nije krađa nego razbojništvo. Izgleda čak pomalo i nezamislivo da neka krađa bude "obična" ili čak "sitna", piše Politika.
 
"Ko tuđu pokretnu stvar oduzme drugom u nameri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine", navodi član 203 Krivičnog zakonika (KZ). To je, dakle, obična krađa.
 
Za tešku krađu propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora. Međutim, u praksi se najčešće izriču uslovne kazne zatvora, a samo višestruki povratnici zaista odlaze iza rešetaka i to na samo par godina.
 
Teška krađa može biti izvršena na jedan od šest načina, predviđenih zakonom, a prvi način je i najčešći - obijanje ili provaljivanje zatvorenih zgrada, stanova, soba, kasa, ormana ili drugih zatvorenih prostora, ili savladavanje mehaničkih, elektronskih ili drugih većih prepreka. Drugi način koji krađu čini teškom jeste "rad u grupi", odnosno kada je u lopovluku učestvovalo više lica.
 
Treći oblik postoji ako je krađa izvršena "na naročito opasan ili naročito drzak način", a četvrti ako je lopov imao pri sebi "kakvo oružje ili opasno oruđe radi napada ili odbrane", dakle samo ako ga je imao, a ne i ako ga je upotrebio ili pretio njime, jer će u tom slučaju to biti teže krivično delo - razbojnička krađa ili razbojništvo.
 
Obična krađa postaje teška i ako je izvršena za vreme požara, poplave, zemljotresa ili drugog udesa, a takođe i ako je lopov iskoristio bespomoćnost ili drugo teško stanje nekog lica.
 
Kvalifikatornu okolnost čini i vrednost ukradenih stvari - ukoliko prelazi iznos od 450.000 dinara, ili - ako je reč o zaštićenom kulturnom ili prirodnom dobru, "ili ukradena stvar predstavlja uređaj za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu ili drugu energiju ili uređaje sistema javnog saobraćaja i veza, odnosno delove tih uređaja".
 
Postoji, dakle, šest načina da se izvrši teška krađa, kao i dve posebne okolnosti koje jednu običnu krađu čine teškom. KZ predviđa i teži oblik ovog krivičnog dela, sa propisanom kaznom od dve do deset godina zatvora - ako vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od milion i po dinara, ili ako je delo izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe.
 
Teški lopovi mogu da preskoče ogradu, obiju bravu, razbiju prozore i izloge, da uđu u nečiji stan tako što se lažno predstavljaju ili da iz vozila u pokretu otmu torbu prolazniku na ulici. Mogu da isprazne gepek automobila čiji je vlasnik otišao da potraži pomoć zbog kvara na vozilu, ili da izvuku novčanik pijanom gostu u kafani. Sve dok ne ugrožavaju život onoga kome nešto kradu, ne smatraju se razbojnicima.
Razbojničku krađu čini onaj ko je zatečen na delu pa, u nameri da ukradenu stvar zadrži, upotrebi silu protiv nekog lica ili pretnju da će neposredno napasti na život ili telo. Između razbojničke krađe i razbojništva takođe postoji razlika. Razbojništvo, naime, čini onaj "ko upotrebom  sile protiv nekog lica ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili  telo oduzme tuđu pokretnu stvar". Dakle, ovde se silom ili pretnjom dolazi do tuđe imovine, a kod razbojničke krađe ona se primenjuje tek ako je razbojnik zatečen na delu.
 
Razlika je i u propisanim kaznama. Za razbojničku krađu je to zatvor u rasponu od jedne do deset, a za razbojništvo od dve do deset godina. Za teže oblike kazne mogu ići i do 15 godina zatvora.
 
Na kraju, postavlja se pitanje šta je sitna krađa. Definiše je iznos ukradenih stvari koji ne prelazi pet hiljada dinara. Ako bismo parafrazilali zakonsku odredbu, onda je sitan lopov onaj koji je hteo da pribavi malu imovinsku korist ili da prouzrokuje malu štetu. Predviđena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, ali u sudskoj praksi je zanemarljivo mali broj postupaka za krivično delo "sitna krađa, utaja i prevara". U statistici Apelacionog suda u Beogradu za prethodnih pet godina zabeležen je samo jedan slučaj.
  • Antonija

    17.08.2023 08:27
    zivot
    zanimljiv je ovaj nas zakon evo naprimer kako cete vi odrediti i koja je kaznaza osobu kojij drugo lice posalje novac koji mora uplatiti a on to ne izvrsi vec zadrzi za sebe ? da lije to teska kradja ili sitna? i to dajetaj novac zadrza za sebe da bi odhranio svou porodicu jer mu je drzava mnogo dobra pa mu pomaze time stomu nista neda niti ostvarujeikakva primaja od strane njegove dryavekakv je to zlocin ide li se u zatvor ?
    u zatvor jer je uze novac tacnije prisvojio novac koji mu je poslat na poverenje ?da bi prehranio svoju porodicu?
    drzavo tebe treba u zatvor jer da ste korektni prema svima jednakonebi bilo kradja ni teskih i sitnih malih ili velikih.
  • Pff

    23.03.2023 12:44
    Znači uzmem nešto u vrednosti do 5000 dinara i neću biti kažnjen? Tada nisam lopov? Mene su učili drugačije.
  • Milan

    23.03.2023 12:39
    Lopov je lopov
    Lopov je lopov i treba ih sve procesuirati od 1 do ... godina prinudnog fizičkog rada u rudnicima, infrastrukturnim gradilištima, itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija