Direktor Torlaka objasnio zašto je povučena BSŽ vakcina: "To je normalno, nema razloga za brigu"

Direktor "Torlaka" Luka Dragačević izjavio je da je taj institut nakon interne provere povukao jednu seriju BSŽ vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze.
Direktor Torlaka objasnio zašto je povučena BSŽ vakcina: "To je normalno, nema razloga za brigu"
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Kako je rekao Dragačević, u roku od 24 sata ta vakcina je povučena sa teritorije cele Srbije, istakavši da nema razloga za brigu.
"Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu leka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama", rekao je Dragačević za RTS.
Prema njegovim rečima, odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, Torlak je obavestio sve zavode i relevantne institucije.
 
"Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili. Svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakcina stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele Republike", rekao je Dragačević.
 
On je istakao da je odmah zatim distribuirana nova serija, tako da nestašica nije bilo.
 
Ponovio je da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.
 
"Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže", naveo je Dragačević. 
  • Mirko

    24.03.2023 10:59
    Torlak slit
    Torlak,narodski stvorena institucija koja je trebala da sluzi istom je opljackana,korumpirana kao drzavna ustanova koja je tu eto tako..Sama Slit terapija koja je potrebna ljudima za alergiju je skocila na 4 hiljade i 300din. po bocici a bocica traje jedva mesec dana. Naravno sve mi placamo jer je banda resila da obican alergen naplacuje kao suvo zlato. Treba vas u zatvor sve!Sns je najgore zlo i najgora banda.
  • Majka

    23.03.2023 19:54
    Ovde je sve ,,normalno"što nigde nije i niko ne snosi nikakvu odgovornost za takve propuste. Tolika nebriga o novorođenim bebama,strašno.
  • Sumadinac

    23.03.2023 19:23
    Torlak
    Torlak je postao bruka i sramota. Antivakser nisam, ali njihovu vakcinu ne bih primio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija