FOTO: Američki ambasador pružio podršku smenjenim tužiteljkama u Srbiji

Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, naročito članstvo u EU, saopštio je ambasador SAD Kristofer Hil.
On je to naveo posle susreta sa smenjenim tužiteljkama Bojanom Savović i Jasminom Paunović.
"Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović", naveo je ambasador na društvenim mrežama.
 
Podsetimo, Bojana Savović i Jasmina Paunović bile su zamenice tužioca u beogradskom Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u EPS-u koje građane Srbije koštaju oko 7,5 miliona.
 
Do njihovog premeštanja, a zatim i oduzimanja ovog slučaja došlo je samo dan nakon što je uhapšeno osumnjičenih šest lica, koje tužilaštvo tereti da su lažirali dokumenta i predstavili da je izgrađena industrijska pruga od železnikčke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B, koja ne postoji. Kako je pokazala dosadašnja istrga, posao nikada nije završen a novac je isplaćen privatnim firmama, pa je tako državno preduzeće EPS oštećeno za gotovo 7,5 miliona američkih dolara.
 
Tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva u saopštenju su istakli da se radi o "premeštaju" prema redovnom goišnjem planu u druga odeljenja. Međutim, deo opozicije i strukovna udruženja i nevladine organizacije smatraju da se radi o pritisku pravosudnih organa na nezavisne tužiteljke kao i o zataškavanju slučajeva visoke korupcije. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, demantovao je te optužbe.
  • Stonehenge

    24.03.2023 08:04
    Super
    U zemlji u kojoj su unistene institucije, gde je korupcija dostigla neslucene razmere, gde ne postoji nezavisno pravosudje....iskreno, meni ne smeta sto ih je primio...sve je ovde dozvoljeno...kad smo vec sami sebi rasturili drzavu, nemamo prava da se bunimo.
  • Cicka

    24.03.2023 07:52
    Postovana Ekselencijo ne mislite mozda da po nekada bas preterujete ?.
  • BGD 011

    23.03.2023 23:31
    A Dacic se kao oglasio ukorom ambasadoru Hilu:"Reagovao je Ivica Dačić koji je naveo: "Znam da velikim silama izgleda da sve mogu, ali zamislite kako bi to izgledalo kada bi u našoj ambasadi u SAD Marko Đurić primio nekog američkog tužioca ili sudiju?". Dačić je za Tanjug ocenio da je taj postupak "u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa". Srbija je uvek otvorena i spremna za dijalog, ali svi strani predstavnici moraju da poštuju osnovne principe Bečke konvencije da nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja u kojima su akreditovani", podvukao je Dačić." Hahahaha, i sad zamislite da Dacic ukori Hila!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.