Blinken: Sporazum iz Ohrida će podstaći pet preostalih zemalja EU da priznaju Kosovo

Američki državni sekretar Entoni Blinken očekuje da će sprovođenje evropskog sporazuma o Kosovu koji su prihvatili Beograd i Priština podstaći i pet preostalih članica EU da priznaju nezavisnost.
Činjenica da su dve zemlje postigle ovaj sporazum, a pretpostavljajući da će ga sprovesti, mislim da će pokrenuti (preostalih pet zemalja Evropske unije) prema priznanju (nezavisnosti Kosova), citira RSE obraćanje Blinkena na saslušanju pred članovima američkog Kongresa.
Senatorka Džin Šahin je, tokom saslušanja 22. marta, konstatovala da je problem to što neke članice Evropske unije ne priznaju nezavisnost Kosova i pitala Blinkena da li državni sekretar razgovara sa tih pet zemalja o tome i vidi li ikakav napredak.
"To pitanje se postavlja, ali mislim da nas ovaj sporazum stavlja na put prema priznanju od  tih zemalja. Što se tiče same Srbije, to je pitanje za neko drugo vreme. Međutim, ostvarivanje normalnih odnosa bi imalo veoma pozitivne efekte na svakodnevne odnose. Mislim da ćemo u neko vreme doći do toga", odgovorio je Blinken.
 
Nezavisnost Kosova ne priznaju Kipar, Grčka, Rumunija, Španija i Slovačka.
 
Blinken je u obraćanju američkim senatorima rekao da je uključen u razgovore sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
Američki državni sekretar je ocenio da "postoji pozitivan trenutak" i da bi bilo od pomoći da se i američki parlamentarci uključe kroz razgovore sa poslanicima u Srbiji i na Kosovu.
"Oba lidera moraju upravljati sa različitim mišljenjima svojih poslanika o tom pitanju. Mislim da bi vaš glas o tome mogao napraviti tu razliku. Snažno to ohrabrujem, kao i angažman samih lidera", rekao je Blinken.
 
Lideri Srbije i Kosova su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni evropskog plana o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, podseća RSE.
  • /

    24.03.2023 09:37
    /
    rusi ce ovo istrgovati da bi dobili deo ukrajine
  • V

    24.03.2023 09:12
    V
    Pukla Srbija!
  • Бранислав

    24.03.2023 09:11
    ..ма Блинкен лаже..сигурно..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.