Pre 24 godine počelo NATO bombardovanje Jugoslavije

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.
Pre 24 godine počelo NATO bombardovanje Jugoslavije
Foto: 021.rs
Za 11 nedelja, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.
U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.
Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje. 
 
Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.
 
Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
 
Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije (VJ) i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa što se dogodilo već 12. juna.
  • Upečatljivo

    24.03.2023 16:05
    Šta je meni bilo upečatljivo na prvi dan bombardovanja ? To je kada sam na tv-u video bbc ili cnn ili sky news ne znam tačno koje, i tamo video da oni puštaju špicu od našeg dnevnika i onda voditelj naš govori počela je agresija. Taj deo kada na tuđim tv kanalima pokazuju onu našu špicu pred dnevnik mislim da je globus koji se okreće, a možda je i ona slika Kalamegdana nisam sad siguran mi je ostavilo najjači utisak tog prvog dana. Imao sam osećaj kako ovi imaju prava da našu tv špicu kakva je takva je postavljaju kao običnu vest, o novom ratu .
  • piskaralo

    24.03.2023 16:00
    koliko je još bilo žrtava nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom?
  • Siniša

    24.03.2023 11:37
    Kosovo "brane" tako što po Beogradu i Novom Sadu prete svakom ko kaže istinu i ko ne pristaje na slepu pokornost njihovom vođi i njihovim besmislicama. Samo nastavite tako, pa će svako ko može otići od vas. Zato su otišli i Slovenci onomad, a nudili su konfederaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija