Tužiteljka koja nije ćutala: Borba protiv korupcije je najboji vid patriotizma

Tužiteljka beogradskog Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović izjavila je da je vređaju komentari dela javnosti o razgovoru s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.
Ona smatra da je borba protiv korupcije najbolji vid patriotizma.
Savović je s koleginicom Jasminom Paunović, takođe premeštenom sa "slučaja EPS", prethodno juče razgovarala s Hilom, posle čega je ambasada SAD na Instragramu objavila i zajedničku fotografiju.
 
"Jako me vređaju komentari jednog dela javnosti jer smatram da je borba protiv korupcije najbolji vid patriotizma i neretko sam viđala u sudnici lljude čija su usta puna lažnog patriotima, a džepovi puni državnih para", rekla je Savović.
Ambasada SAD u Beogradu je saopštila posle sastanka ambasadora Hila sa dve premeštene tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva da su nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU.
 
"SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni, poput Bojane Savović i Jasmine Paunović", navela je ambasada SAD na Instagramu.
 
Potom je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio da postupak ambasade SAD "predstavlja otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države - Srbije".
 
"Ovaj postupak je u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa", rekao je Dačić u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.
 
Savović i Paunović bile su zamenice tužioca u Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u državnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS).
 
Taj predmet im je oduzet pošto su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u Odeljenje opšteg kriminala, do čega je došlo posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.
 
Više javno tužilaštvo je navelo da su one premeštene u skladu sa redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke.
 
Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te optužbe.
  • Djuka

    24.03.2023 11:01
    Patriotizam ?
    >>Borba protiv korupcije je najboji vid patriotizma
  • @Rasa sa salasa

    24.03.2023 10:53
    Ne postoji "razuma mera" korupcije. To je uvek izgovor onih koji hoće da varaju na sitno. Kao onaj što je pričao o "kraduckanju". Nemam pojma o čemu se tačno radi u ovoj aferi sa tužiteljkama, kao sigruno ni većina komentatora, ali im jako zameram "poklonjenje" američkom ambasadoru. To uopšte ne govori o borbi protiv korupcije, nego o nečem sasvim suprotnom.
  • Tja

    24.03.2023 10:52
    Jeste, ali moraš razumeti da pričaš ljudima ogrezlim u kriminal i korupciju, koji svakodnevno brišu dupe tim ustavom. Mislim da je to previše za jedno primitivno pleme, nazvaće te građanistom, to je za njih uvreda bukvalno. Lepo je to Koča već objasnio. Čim je frka i treba biti čovek, ajmo nazad u opanke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.