Sloga: Podatak o prosečnoj plati je manipulacija koja ne prikazuje pravo stanje radnika

Podatak o prosečnoj januarskoj neto plati u Srbiji od 82.769 dinara još je jedna manipuacija koja ne prikazuje pravo stanje i ekonomsku situaciju radnika, ocenili su Udruženi sindikati Srbije Sloga.
Sloga: Podatak o prosečnoj plati je manipulacija koja ne prikazuje pravo stanje radnika
Foto: 021.rs
Kako kaže Sloga, taj podatak služi isključivo kao loša marketinška manipulacija vlasti.
"Manipulacija statističkim podacima o prosečnoj plati stvara netačan prikaz realnog ekonomskog stanja većine radnika u Srbiji i nanosi veliku štetu ekonomiji zemlje. Zato sindikat Sloga apeluje na Republički zavod za statistiku da preispita način na koji se prikupljaju, obrađuju i prezentuju statistički podaci o zaradama, jer ovakvim rezultatima učestvuju u bezobzirnoj i nečasnoj obmani svojih građana", ističe ova organizacija.
Sloga u cilju unapređenja položaja radnika, njihovih zarada i same kupovne moći predlaže uvođenje veće transparentnosti u procesu izračunavanja statistike i uključivanje sindikata, javnosti i nezavisnih ekonomskih stručnjaka u razmatranje stanja i donošenje ekonomskih politika koje utiču na zarade i uslove rada.
 
"Takođe, zahtevamo hitnu reviziju minimalne zarade i novo usklađivanje, ali ne sa potrošačkom korpom, već sa realnim troškovima života, kako bi se obezbedila dostojanstvena egzistencija svih radnika, budući da većina u Srbiji ne živi od prosečne zarade manipulativne statistike", zaključuje ova organizacija.
  • Franc

    28.03.2023 09:09
    Bašibozluci
    Kad ste bili u vlasti niste mnogo talasali, sve je bilo duplo manje, ali za vas dobro, licemeri, od vašeg učešća u privatizaciji dobro da smo se malo oporavili, a od vaših obećanja ostadoše krompiri za evro.
  • чика Срба

    26.03.2023 20:37
    Коментар
    Статистика је згодна за манипулисање. Боље би било да нам кажу који је проценат радника на минималцу као и да се из рачунања изузму плате руководећег дела запослених, на свим нивоима.
  • Dudule

    26.03.2023 20:05
    Ja te lazem ti mi ne verujes
    Malo li je , sa minimalcem moze se izdrzati bar dve nedelje ako si samostalan a ako imas porodicu cele nedelje si ,bezbedan,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.