Ministar Žigmanov: Odredbe o rodno osetljivom jeziku se moraju sprovesti

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da je neophodno sprovesti zakon koji uvodi "rodno osetljivi jezik".
On je izjavio da je današnji dijalog pod nazivom - "Kako do rodno osetljivog jezika", prvi u takovom nizu, kako bi se odgovorno i transparentno o tome govorilo, pa su pozvane sve zainteresovene strane - predstavnici države, akademske zajednice, nevladine organizacije.
Podsetio je da je Zakon o rodnoj pravnopravnosti donet pre dve godine i da je predviđeno da odredbe, koje se odnose na rodno osetljivi jezik, budu u primeni za godinu i po dana, što je "sasvim dovoljno vremena" da se reše dileme.
Mada je pitanje rodno osetljivog jezika izazvalo velike polemike u javnosti, on je potvrdio da nije predviđena sankcija za nesprovođenje tog zakona ali će svakako postojati monitoring.
 
Šefica kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović izjavila je da zakon propisuje "niz obaveza za organe javne vlasti, obrazovne insistucije i insitucije javnog informisanja".
 
"Rodno osetiljiv jezik promoviše ravnopravnost između muškaraca i žena. Moramo da se zalažemo za apsolutnu vladavinu prava i sprovođenje zakona ne može biti upitno, mi možemo da razgovaramo zajedno na koji način, u kojim rokovima i kako možemo da osiguramo da sve zainteresovane strane imaju zajednički pristup. Nadam se da oko vrednosti nema dileme", navela je Rikanović. 
  • Osetljiv

    27.03.2023 16:22
    Kulturoloskinja, muzikoloskinja, psiholoskinja, ginekoloskinja, oftalmoloskinja, advokatica, sudinica, mesarka, pekarka, apotekarka... Nastavi niz.
  • Ih

    27.03.2023 15:26
    A šta ćemo sa ono? To za sledeći put.
  • Rasa

    27.03.2023 15:22
    “Rodno osetljiv jezik”sta je to?Mozete vi mene zvati koji god rodom ili imenom ali me nemojte pljackati.Prvo vi nemojte krasti,pohapsite lopove i prodavce narkotika a za taj jezik ima vremene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija