Uhapšeno 25 osoba zbog poreske prevare vredne dva miliona evra

Poreska uprava Srbije objavila je da je uhapšeno 25 osoba koje se sumnjiče da su koristeći lažne fakture oštetile budžet Srbije za više od 246 miliona dinara.
 Uhapšeno 25 osoba zbog poreske prevare vredne dva miliona evra
Foto: 021.rs

Kako je precizirano, u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije Beograda i MUP-a, uhapšeno je 25 osoba, dok je za tri osobe potraga u toku.

Sumnja se da su počinili poresku prevaru u vezi sa PDV-om, u ukupnom iznosu većem od 246 miliona dinara, kao i krivična dela pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti.
Dvoje osumnjičenih su, u periodu od 1. januara 2021. godine do 15. avgusta 2022. godine, organizovali grupu za vršenje poreske prevare sa još 26 osoba, među kojima su oni koji su se vodili kao formalni vlasnici privrednih društava osnovanih sa namerom da se počini prevara, kao i knjigovođe, navedeno je u saopštenju.
 
Objašnjeno je da se poreska prevara zasnivala na lažnom međusobnom fakturisanju između većeg broja privrednih subjekta, pri čemu, u dužem vremenskom periodu, nijedno privredno društvo nije imalo obavezu plaćanja PDV-a, već je u svakom poreskom periodu nekoliko privrednih subjekata tražilo neosnovan povraćaj PDV-a.
 
Postupajući na taj način, devet privrednih društava, koja su bila pod neposrednom kontrolom dvoje osumnjičenih koji su organizovali grupu, podnela su nadležnom poreskom organu PDV prijave neistinitog sadržaja, u kojima su neosnovano iskazala zahtev za povraćaj PDV-a i poreski kredit, čime je budžet Srbije oštećen za više od 246 miliona dinara.
 
Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebnom odeljenje za suzbijanje korupcije.
  • Dragan

    28.03.2023 06:29
    Jeste uhapsili i onog iz Prnjavora sto radi kao traktorista serviser sa Detelinare? Kredit uzeo 2 milona pa menjao adrese jer ga trazi Policija i Izvrsitelji.
  • Dinaroid

    27.03.2023 19:46
    Toliko poreza se uštedi na pranju para preko nekretnina na svakih 2 sata
  • Banderaš

    27.03.2023 17:18
    hahahah toliko izgubi republika srbija za 1 dan na futoskoj pijaci na robu bez porekla hahhahah prevarantska drzava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.