Stano: Počinje sprovođenje sporazuma iz Ohrida, ako Beograd i Priština to neće - nema ulaska u EU

Institucije EU će idućih dana učiniti prve korake ka sprovođenju Ohridskog sporazuma zajedno s Kosovom i Srbijom, izjavio je agenciji Beta portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.
Stano: Počinje sprovođenje sporazuma iz Ohrida, ako Beograd i Priština to neće - nema ulaska u EU
Foto: Beta/AP
Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela predočio je da su Beograd i Priština ugovorno obavezani da sprovedu sporazum iz Ohrida i aneks i stavio do znanja da ako to ne učine, onda napuštaju put ka Evropskoj uniji.
Stano je podsetio na to da je Borel izjavio da će on "dve strane savetovati u obavljanju njihovog posla "u sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uključujući aneks primene.
Portparol u EK je podvukao da će "međunarodni ugled i poverenje u Kosovo i Srbiju tu sad biti u igri, tako da oni treba da se iskažu kao partneri od poverenja za EU i zato je nužno da sprovedu ono što su obećali".
 
On je ukazao na to da će odredbe sporazuma i aneks biti ugrađene u Poglavlje 35 pregovora EU-Srbija o članstvu i program EU Specijalne grupe o normalizaciji s Kosovom.
 
"To znači", stavio je on do znanja, "da će dve strane biti ugovorno obavezane da sprovedu te odredbe ako žele da napreduju ka EU, a neprimena znači napuštanje puta ka Evropskoj uniji".
 
Stano je istakao da je Borel prošle nedelje obavestio vođe EU o razgovorima u Ohridu i rekao da Kosovo i Srbija sad moraju da ostvare na delu to o čemu su postigli sporazum.
 
I, kako je istakao, "Borel je ponovo predočio da su bezvredne bilo kakve spekulacije oko potpisa ili valjanosti sporazuma iz Ohrida, a sve što se dosad zbivalo u dijalogu je dokazalo da se značaj sporazuma meri stepenom njegove primene, a ne potpisom".
 
Visoki predstavnik EU je, ukazao je Stano, "veoma jasno stavio do znanja da je sporazum iz Ohrida utanačen, da mora biti sproveden i da nema prostora za biranje šta se hoće, a šta neće".
  • Перун

    28.03.2023 17:09
    Када ће више "Еуропљанима" постати јасно да Срби не желе у ту њихову творевину а ако их у утерају пресешће им.
  • zztop

    28.03.2023 11:26
    Stano govori tako kao da nije gledao onaj dramski spektakl iz sombora iz teg sombora...
  • Biljana

    28.03.2023 10:45
    Javna nedoumica
    Koje su vaše garancije gospodinu vučiću za učinjene manifetluke u državi Srbiji,u cilju sprovodjenja nepotpisanog potpisanog sporazuma sa Ohridskog jezera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija