RFZO usvojio novu listu generičkih lekova: Na njoj 155 zamena

Usvojena je nova lista generičkih lekova na koju je dodato 155 medikamenata koji se koriste kao zamene postojećih lekova, ali od drugih proizvođača.
RFZO usvojio novu listu generičkih lekova: Na njoj 155 zamena
Foto: 021.rs
To je za RTS rekla direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.
"Kada kažemo generički lek, to je lek koji se već nalazi na listi, ali ovu listu smo dopunili sa novim, ono što zovemo zamenama. Dakle, isti lek, samo od drugih proizvođača", rekla je Radojević Škodrić.
Dodala je da se na listi nalaze i antibiotici, antivirotici, anestetici, antidepresivi, antiepiletpici, brojni rastvori, kortikosteroidi.
 
"Ovom listom postižemo konkurentnost, što je dodatno obezbeđenje za stabilnost tržišta lekova. Od kovida, preko ukrajinske krize, jedna od najaktivnijih tema svih država jeste snabdevenost tržišta lekova. Srbija je imala najstabilnije tržište lekova, tako da će fokus države i dalje biti na kontinuiranom i sigurnom obezbeđivanju tržišta lekova", navela je direktorka RFZO.
 
Istakla je da se na listi ne nalaze inovativni lekovi i da se očekuje da se takvi lekovi na listi nađu do leta.
 
Radojević Škodrić je poručila da je tržište lekova potpuno stabilno i sigurno i da će sa listom generičkih lekova biti još stabilnije.
 
Govoreći o "of-lejbel" terapiji, Radojević Škodrić je objasnila da je reč o upotrebi lekova koji se već koriste za lečenje jedne bolesti, a potpuno su bezbedni i za lečenje nekih drugih oboljenja.
 
"Ovo je prvi put da je Republički fond omogućio of-lejbel primenu lekova. Ono što moramo da znamo, to je da svuda u svetu, u svim zemljama je primena of-lejbela jako strogo kontrolisana", rekla je direktorka RFZO.
 
Dodala je i kako će upotrebu lekova za "of-lejbel" terapiju odobravati etički komitet i određene komisije i da lekove ne mogu davati pojedinačni lekari.
"Model koji smo mi sada primenili jeste da smo dozvolili of-lejbel primenu za one lekove za koje su bili do sada najčešći zahtev struke, a to su na prvom mestu deca, za apsolutno sve bolesti smo pustili kod dece, zatim transplantacija i za sve maligne bolesti. To su zasad bili najčešći zahtevi pacijenata. Naravno da tu nećemo stati, već ćemo dozvoljavati dalje ili prema zahtevima struke ili prema prioritetima koje najavljuje Ministarstvo zdravlja", rekla je Radojević Škodrić.
 
Istakla je da će primena početi kada Ministarstvo zdravlja dâ saglasnost na pravilnik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija