Sindikati upozorili: Odlaze nam lekari, uvozićemo medicinske radnike iz Bangladeša i Nepala

Tri udružena sindikata u Klinici "Dr Laza Lazarević" saopštila su da sve veći broj njihovih kolega napušta tu ustanovu zbog loših uslova rada i postupaka v.d. direktorke dr Ivane Stašević Karličić.
Sindikati upozorili: Odlaze nam lekari, uvozićemo medicinske radnike iz Bangladeša i Nepala
Foto: Pixabay
Oni su, kako prenosi Danas, naveli da je samo prošle nedelje više desetina zaposlenih strajkača dobilo poslednju opomenu pred otkaz, a da se u narednim danima mogu očekivati i otkazi za pobunjene radnike.
Iz sindikata poručuju da druge države žele da zaposle srpske medicinske radnike.
"Svakodnevno nas kontaktiraju agenti i kolege iz Hrvatske, Slovenije i Evropske unije. Zainteresovani su za naše medicinske tehničare i lekare specijaliste. Samo u Hrvatskoj u ovom momentu nedostaje preko 2.000 lekara i 4.000 medicinskih tehničara. Radnici koji protestuju ne žele da idu u inostranstvo, već svoju karijeru, znanje i iskustvo žele da razvijaju u Republici Srbiji. To je naša poruka za predsednika Vučića, premijerku Brnabić, kao i za predsednika SPS-a Ivicu Dačića. Sve ponude koje stižu demantuju grube kvalifikacije i ružne reči koje od strane v.d. direktorke svakodnevno stižu vređajući naš moral i znanje, koje svi u Evropi priznaju, a direktorka radi svoje funkcije ne želi da vidi i prizna", rekao je medicinski tehničar Goran Mladenović.
 
Iz sindikata poručuju da su kliniku već napustili neki lekari uključujući psihijatra Đorđa Ćurčića, koji karijeru nastavlja u Nemačkoj, kao i doktorka Katarina Zorić.
 
"Ako nastavimo ovako, verovatno ćemo uskoro biti prinuđeni da uvozimo medicinsko osoblje iz Nepala, Bangladeša i Pakistana", zaključuju iz sindikata.
 
Oni su ranije najavili da će u sredu, 29. marta u 14 časova organizovati novi protest ispred klinike.
 
V. d. direktorka Ivana Stašević Karličić u ranijim izjavama odbacila je sve optužbe za mobing. U vezi sa opomenama pred otkaz iz "Laze Lazarevića" su naveli da nisu poslali upozorenja pred otkaz već da su pokrenuli postupak izjašnjenja "na dokumentovanu povredu radnog odnosa" te da je ponašanje zaposlenih koji su protestovali u sukobu sa zakonom, moralom i lekarskom etikom.
  • Mučenik

    14.02.2024 15:47
    NEKULTURA JE VOĐA POLITIČARIMA
    Naši vodeći političari, umesto kulture, dobar odnos prema članovima njihove stranke, korektan odnos prema članovima drugih stranaka, pa i članovima opozicije poštovanje ljudkosti i korektan odnos. Vodeći političari iz redova najjače stranke ponašaju se bahato, nekulturno, uvredljivo i ponižavajuće prema drugima, kao da nisu ljudi, a oni bogom dati na površini zemlje. Nedavno premijerka je nazvala opoziciju podguznom muvom. Ona to može, to joj dozvoljava, jer nema domaće vaspitanje i kulturu, a zaboravila je kako je vaspitavali i obrazovali učitelji i profesori, nevaspitano i nekulturno ponašanje, a koristi na veliko medije do kojih opozicija ne može da dođe do izražaja. Zbog toga, ima se osećaj da članovi opozicije su kulturniji i učtiviji, ima, do duše, i izuzetaka. Vođa države, osim nekulturnog ponašanja, uspeo je da punih četiri godine bezdušno otima penziju io tako, se hvali, da je spasio Srbiju od propasti, a zadužio je sa više od dvadeset milijarde evra. Ima se, može mu se!?
  • Tt

    28.03.2023 15:52
    Tt
    Ode Srbija u miru sa ovim Vucicevom bagrom!
  • Горан

    28.03.2023 15:41
    Посто вам није јасно зашто иду лекари и медицински радници сад ћу детаљно да вам појасним. Плата медицинског техничара са 15 година стажа
    са сменама дежурствима је око 80.000 динара , тј око 650 евра. У Немачкој је око 2400 евра па навише. Ако Србија неће да плаћа медицинаре наставиће се тренд одласка и убрзо ће бити да вам приучена сестра нађе вену из 20 пута ако је у опште и нађе

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.