Gotovo svake nedelje jedna žena u Srbiji bude ubijena, vlast ne reaguje na zahteve organizacija

Od početka godine u Srbiji su muškarci u partnerskom i porodičnom nasilju ubili najmanje deset žena.

To znači da gotovo svake nedelje jedna žena strada od strane partnera, bivšeg partnera ili muškog člana porodice.

Poslednji slučaj zabeležen je juče u Jagodini, a osumnjičeni za njeno ubistvo je njen partner. Žena je pretučena na smrt, a preminula je od posledica teških fizičkih povreda. 
Preminula žena je, prema nezvaničnim saznanjima medija, majka petoro dece.
 
Udruženje građanki "FemPlatz" upozorava da je ovo deseti femicid od početka godine – za manje od tri meseca u porodičnom nasilju ubijeno je deset žena i devojčica. Tokom prethodne godine 27 žena ubijeno je od strane muškaraca.
 
Ovo udruženje još jednom podseća na neophodnost uspostavljanja tela za praćenje femicida. 
 
Kako su ranije navele, u mnogim slučajevima izostala je blagovremena i efikasna reakcija institucija sistema na prijavu nasilja, kao i umanjivanje opasnosti i nesagledavanje rizika po bezbednost žrtve.
 
Podsetile su da je uspostavljanje tela za praćenje femicida u Srbiji je najavljeno još 2018. godine i definisano Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025. godine. 
 
"Do danas ništa nije urađeno po tom pitanju. Izostanak delotvorne prevencije femicida svakog dana šalje poruku ženama da njihovi životi nisu vredni", istakle su.
 
Umesto da nezavisni organ preuzme praćenje femicida, ubijene žene broje se na osnovu vesti iz crne hronike. 
 
Ženske organizacije takođe su tražile definisanje i inkriminaciju femicida kao posebnog krivičnog dela. Ova poruka bila je i jedna od glavnih na protestu koji su u februaru predvodili "FemPlatz" i neformalni ženski kolektiv "Ženska solidarnost".
 
"Femicid je najteži oblik ispoljavanja nasilja prema ženama, najčešće poslednji čin u kontnuumu nasilja. To je rodno zasnovano ubistvo, ubistvo žene zato što je žena, usmereno je prema ženama na osnovu njihovog roda, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći u društvu. U pitanju je mizogino ubijanje žena koje vrše muškarci, motivisano mržnjom prema ženama, prezirom, kao i osećanjem vlasništva i nadmoći", navodi se u tekstu dr Kosane Beker (FemPlatz).
 
Kako je dodala, propisivanje femicida kao posebnog krivičnog dela je važno jer bi to omogućilo adekvatnu pravnu kvalifikaciju dela, što bi doprinelo smanjenju pravne nesigurnosti, kao i mogućih grešaka prilikom kvalifikacije krivičnog dela i kažnjavanja učinilaca. 
 
"Na taj način bi se omogućilo i statističko praćenje broja prijavljenih, optuženih i osuđenih za femicid", istakla je.
 
Iako nadležni organi, uključujući i ministarstva, ponekad apeluju na žene da prijave porodično-partnersko nasilje, nisu retki slučajevi kada sami nadležni zakažu i uprkos prijavama nasilja ne reaguju adekvatno.
 
Takav je bio slučaj sa ubistvom žene u Pirotu, koje se desilo početkom meseca. Osnovni sud tada je istakao da se ovaj femicid nije mogao sprečiti. Ipak, ono što se iz njihovog tadašnjeg saopštenja moglo zaključiti je da je Osnovni sud prihvatio sporazum o priznanju krivice sa ubicom koji se tada teretio za proganjanje i nije tražio zabranu prilaska. Sudija za prethodni postupak u istom slučaju nije prihvatio predlog tužilaštva da se počiniocu produži pritvor. Zbog toga je Autnomni ženski centar zahtevao da se pokrenu disciplinski saveti protiv učesnika. Međutim, niko se o tome nije oglašavao.
 
Femicid i nasilje prema ženama nisu "popularne teme" ni na političkoj sceni Srbije. Juče, pre nego što se desio deseti femicid ove godine, poslanica Biljana Đorđević na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava govorila je o institucionalnom odgovoru na femicid i tražila da se organizuje javno slušanje o ovom problemu. 
Prijavite nasilje:
 
Policija: 192
 
Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu: 0800-10-10-10, besplatan poziv radnim danima od 10 do 20h
 
Sigurna ženska kuća Novi Sad, CSR: 021/6465746, svakog dana od 00 do 24h
 
Novi Sad "Iz kruga Vojvodina": 021/447-040, 066/447-040, 0800-10-10-10 radnim danima 09 - 16h
 
Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja: 0800 100 007, od 10 do 20h
 
Prijava nasilja u porodici (MUP): 0800-100-600
 
Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom: 2645-328, radnim danom od 10 do 20h
 
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja: 3626-006, od 14 do 18h
 
SOS Dečja linija "Broj za problem tvoj": 0800-123456, besplatni i poverljivi pozivi (0-24h)
  • Podrska

    29.03.2023 12:02
    Zenama
    Izgledalo je da ce se uz iranske proteste ne samo zena, ali u ime zena, zbog smrti Mase Amini, koju je pretukla, navodno do smrti zloglasna "moralna policija" Irana i kod nas roditi pokret "Zene su zakon", o kom nesto zna predsednik drzave, koji ce braniti zene ili neku zenu, ili sve zene od nasilja drzave! I decu, naravno! I pre svega za njihovu buducnost!
    Ocekivalo se da ce Srpkinje, kao majke i hriscanke, biti ta tacka preokreta, koja ce ovu zemlju i ovaj narod povuci ka dobrim stremljenjima!
    Nije se pojavilo nista slicno u ovoj zemlji sa pozivom zenama - prijavi drzavni zlocin!
  • Žena

    29.03.2023 09:53
    Balkanski mentalitet.
    Ženska osoba nije vlasništvo nijednog muškarca. To je osoba. Ako vam ne odgovara, menjajte sebe ili idite. Ubijte sebe ako vam je do ubijanja. Niko nema prava da ubije drugu osobu.
  • Sremica

    29.03.2023 08:51
    U pamet se ljudi
    Ako se ovako nastavi, ostacemo bez prirastaja stanovnistva.Zene su matice drustva.Ili mozda hocete dete iz epruvete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.