Srbija se nije uskladila sa novim paketom sankcija koje je EU uvela Iranu

Srbija se nije uskladila sa šestim paketom sankcija koju je Evropska unija 20. marta uvela Iranu zbog kršenja ljudskih prava, kada je na spisak kažnjenih dodato osam pojedinaca i jedna kompanija.
Srbija se nije uskladila sa novim paketom sankcija koje je EU uvela Iranu
Foto: Beta/AP
Sankcije EU sada se odnose na 204 pojedinca i 34 kompanije u Iranu, a poslednja odluka posebno se odnosi na članove pravosuđa, koji se smatraju odgovornim za izricanje smrtnih presuda na nepoštenim procesima i za torturu nad osuđenicima.
U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đosepa Borelja potvrđuje se da su se ostale zemlje kandidati za punopravno članstvo uskladile sa novim paketom sankcija.
To su uradili Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora Island, Lihtenštajn i Norveška.
 
Srbija se nije uskladila ni sa sankcijama koje je EU uvela Iranu 20. februara, kada je zamrzla imovinu i uvela zanranu izdavanja vize iranskom ministru obrazovanja Jusefu Nuriju i ministru kulture Mohamadu Mahdiju.

Teme

Iran
  • prvo

    29.03.2023 23:04
    Prvo sam mislio da su vlastodršci ubeđeni protivnici odluka EU.
    Sad mi se čini da je stvar mnogo prozaičnija: do te mere su nesposobni i nekompetentni (kao i za sve ostalo čime pokušavaju da se bave) da nisu u stanju ni ovoliko jednostavne odluke spoljne politike da donesu dok ne dobiju naredbu od svog "Šefa".
  • X

    29.03.2023 22:11
    Neka ne mora
    Ako si protiv Amera onda mora da budes etiketiran kao neko ko krsi ljudska ili manjinska prava. Kako to sa se u Saudijskoj arabiji ne krse nicija prava?
  • Realista

    29.03.2023 21:10
    činjenično stanje
    Ali srbija i nije u EU, tako da nema šta da usklađuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija