Đukanović: Srbija se ponaša kao Rusija - ne žele da upravljaju svojim zemljama, već nacijama

Srbija pokušava da u našem regionu radi ono što Rusija radi u svom, izjavio je danas je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je bio gost Instituta Sjedinjenih Američkih Država za mir.
Đukanović: Srbija se ponaša kao Rusija - ne žele da upravljaju svojim zemljama, već nacijama
Foto: Beta/AP
Ruska agresija na Ukrajinu ima vrlo snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, a njen najdrastičniji uticaj na Balkanu, prema rečima Đukanovića, desio se u Crnoj Gori za vreme parlamentarnih izbora 2016. godine, prenosi portal CDM
On je naveo da je Rusija tada pokušala da u Crnoj Gori smeni vladu u državnom udaru i da zaustavi pristup Crne Gore u NATO, ali je država uspela tome da se odupre.
Na Zapadnom Balkanu, smatra Đukanović, imamo očiglednu repliku onog što Rusija želi da radi u svom regionu.
 
Na Balkanu imamo pokušaj da se stvori "srpski svet", po modelu "ruskog sveta". Rusija pokušava da revidira istoriju zemalja svog regiona kako bi postigla dominaciju i uticaj koji je imao Sovjetski Savez, a isto Srbija pokušava da uradi u svom regionu, kazao je Đukanović.
 
Prema njegovim rečima, to su retrogradne politike koje ne žele da upravljaju svojim zemljama, već svojim nacijama.
 
Srbija pokušava da vlada i da se pita u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, a ta politika, nažalost, još uvek ne dobija adekvatan odgovor od naših partnera sa Zapada, ocenio je Đukanović.
 
Govoreći o predsedničkim izborima i eventualnom ruskom uticaju na njih, Đukanović kaže da bi voleo kada bi mogao da potvrdi da se Rusija ne meša, ali poručuje da je "to samo iluzija".
 
"Ruski svet je isti kao srpski svet. Ruska politika u njihovom regionu jednaka je politici Srbije u našem regionu, a najvažniji instrumenti obe te politike su pravoslavne crkve. I srpska i ruska crkva danas su zanemarljivo verske organizacije, one su apsolutno političke organizacije", kazao je Đukanović.
 
Žao mu je, dodao je, što na sva njegova "blagovremena upozorenja još od 2016. godine nije bilo adekvatnije reakcije neke od zapadnih adresa".
  • Borac

    30.03.2023 09:25
    Jadni
    Milo od kad teli da mu sude u Italiji za šverc na sve što mu kažu optužuje Srbiju ali gotov je !
  • Zoki

    30.03.2023 08:51
    Zoki
    Bravo Milo i podrska na ovo me!!! Sto dalje od Srba i Rusa!!!
  • zaboravio je

    30.03.2023 07:53
    da kaze
    da ameri zele da upravljaju celim svetom !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija