Društvo sudija o odlasku Dragana Vučićevića u zatvor za verbalni delikt: Kazna je samo novčana

Društvo sudija Srbije reagovalo je povodom izjava urednika Informera Dragana J. Vučićevića i tekstova objavljenim u tom tabloidu da je ponovo uvedena kazna zatvora zbog verbalnog delikta.
Društvo sudija je istaklo da je za krivično delo uvrede propisana isključivo novčana kazna i da se ovo krivično delo ne goni po službenoj dužnosti, već po privatnoj tužbi.
"Krivično delo uvrede je krivično delo koje se goni po privatnoj tužbi, a ne po službenoj dužnosti, odnosno po krivičnoj prijavi kako se to kolokvijalno naziva, te je na 'uvređenom', kao privatnom tužiocu, odluka da li će podneti krivičnu tužbu i time inicirati pokretanje krivičnog postupka", saopštilo je Društvo sudija Srbije.
Podsećaju da je za to krivično delo isključivo propisana novčana kazna, koja se u skladu sa zakonom, u slučaju njenog neplaćanja zamenjuje kaznom zatvora.
 
"Stoga, dokle god je na snazi Krivični zakonik kojim je inkriminisana uvreda kao krivično delo, odnosno dok zakonodavac ne izvrši dekriminalizaciju uvrede, sudovi, u skladu sa zakonom, sude i donose odluke, koje se izvršavaju na način koji je takođe određen zakonom, koji se jednako primenjuje na sve građane", poručuju iz Drušva sudija.
 
Oni podsećaju na svoje ranije saopštenje, iz septembra 2021. godine, u kojem se navodi da je Vučićević 19. septembra 2021. osuđen na kaznu od 200 hiljada dinara koju je dužan da plati u roku od tri meseca od dana pravosnažnosti presude.
 
U slučaju da kazna ne bude plaćena ona će se zameniti kaznom zatvora, tako što će se 1.000 dinara kazne zameniti jednim danom zatvora.
  • Y

    31.03.2023 08:49
    Y
    Nerazunemcemu ovaj Cirkus? Mozda mu Gazda AV naredio?!
  • goran

    30.03.2023 15:26
    folirant Vucicevic
    Vucko, ti si dno dna novinarske profesije. Kazna ti je od suda dosla u novcanom iznosu za izmisljotine i prostakluke. Posto neces da platis ,a poznato je da si milioner, treba da kao i svaki ostali gradjanin zamenis novcanu kaznu zatvorom. Opet manipulises slabo skolovanom narodu u provinciji , koji nemaju mogucnost da cuju nezavisne medije i onda imaju jasnu sliku tvog pokvarenog medijskog manipulisanja.
  • bf

    30.03.2023 13:50
    Uvreda
    I za robijaše koji će morati da budu sa njim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.