Istraživanje: Za i protiv ulaska u EU jednak procenat građana Srbije

Na eventualnom referendumu o ulasku u EU, 44 odsto građana Srbije glasalo bi za učlanjenje, dok je 42 odsto građana protiv, pokazuju rezultati istraživanja organizacije CRTA.
Istraživanje sprovedeno krajem februara i početkom marta pokazalo je i da 43 odsto ispitanika smatra da Srbija nikad neće postati članica EU.
Upitani šta bi bilo idealno rešenje za Kosovo, 38 odsto ispitanika nije imalo odgovor a isti procenat građana naveo je da ne zna šta bi mogao biti realan ishod aktuelnih pregovora Beograda i Prištine.
Rezultati ankete pokazuju da 30 odsto građana otvoreno kaže da ne znaju šta podrazumeva evropski sporazum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, dok njih sedam odsto smatra da je to korak ka finalnom sporazumu.
 
Navodi se da većina građana, kad im se predstavi sadržaj predloga, ne smatra plan prihvatljivim, dok bi takozvani francusko-nemački predlog prihvatilo 26 odsto ispitanika a 20 odsto bi prihvatilo nezavisnost Kosova u zamenu za obezbeđivanje boljeg položaja Srba na Kosovu i Metohiji.
 
"Građani koji trenutni predlog smatraju prihvatljivim, većinski vide priznavanje Kosova, podelu teritorije ili prihvatanje francusko-nemačkog plana kao realno, a nešto ređe i kao idealno rešenje pitanja Kosova", naveli su iz CRTA.
 
Upitani za strateški pravac koji bi Srbija trebalo da sledi, 44 odsto ispitanika je navelo da se treba više okrenuti ka Zapadu a 43 odsto smatra da Srbija treba da uspostavi "jače" veze sa Rusijom.
Građani precipiraju Rusiju kao najvažnijeg političkog (34 odsto) i bezbednosnog (42 odsto) partnera Srbije dok u Evropskoj uniji vide najvažnijeg ekonomskog partnera (44 odsto).
 
"Politika sedenja na više stolica čini se najprihvatljivijom za većinu građana, među kojima ima tek 18 odsto onih koji misle da bi Srbija trebalo u potpunosti da se opredeli za jednu ili drugu stranu", navodi se u rezultatima telefonske ankete sprovedene na reprezentativnom uzorku od 1.011 ispitanika sa teritorije Srbije osim Kosova i Metohije.
  • Dajte referendum

    19.06.2023 23:54
    Dajte referendum o Francusko-Nemačkom planu, 100% glasova će biti protiv plana. Ovo je lažna anketa
  • F

    31.03.2023 07:46
    F
    Do juce je bilo protiv EU 70% gradjana...sada od jedared pola pola? Nema vise Srbije ni Srba...
  • Lažna anketa

    31.03.2023 00:11
    100% građana Srbije je protiv Francusko-Nemačkog plana, i ako je to neki uslov za ulazak u EU, 100% je protiv ulaska u EU. Dajte referendum i izbore !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija