Kompanija Bauvezen, za koju je javnost saznala nakon smene tužiteljki, opet među najvećim dužnicima

Među najvećim poreskim dužnicima u Srbiji ponovo se nalazi kompanija Bauvezen, koja je postala poznata u javnosti nakon smene tužiteljki koje su istraživale korupciju u EPS-u.
Kompanija Bauvezen, za koju je javnost saznala nakon smene tužiteljki, opet među najvećim dužnicima
Foto: Pixabay
Bauvezen je osmi na listi najvećih dužnika, sa 280.742.561 dinar duga na dan 28. februar, vidi se iz spiska Poreske uprave, prenosi N1.

Račun Bauvezena je u blokadi više od godinu dana zbog više od milijardu dinara duga, prema podacima sa jedinstvenog registra računa NBS.

Ta firma već godinama dobija milionske poslove od države, javnih preduzeća i opštine Lazarevac gde je registrovana, a po pravilu uvek je jedini ponuđač.
 
Bauvezen je postao poznat javnosti nakon ekspresnih premeštaja i oduzimanja predmeta od tužiteljki Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojane Savović i Jasmine Paunović. One su dobile premeštaj samo dan nakon što je uhapšeno šest osoba osumnjičenih za korupciju u EPS-u, a jedan od uhapšenih zaposlen je u firmi Bauvezen.
 
NIN je objavio da je država sa tom kompanijom sklopila najmanje 103 ugovora vredna više od 130 miliona evra, iako se radi o firmi koja joj je i tada dugovala milione evra za porez. 
 
Novinarka NIN-a Sandra Petrušić rekla je za N1 da je Bauvezen "projekat ove vlasti", da su zbog te firme i zakoni menjani i da su, na primer, država i državne firme potpisale 11 ugovora za godinu i po, otkad je firma u blokadi.
 
NIN saznaje i da je država sa Bauvezenom, dok je bio na "crnoj listi", sklopila 49 ugovora vrednih 6,8 milijardi.
 
Od ostalih kompanija, na prvom mestu dužnika je ponovo Magma Prom iz Šapca. Na drugom mestu je Mera Invest, u vlasništvu Marka Miškovića.
 
Slede Termol iz Leštana, akcionarsko društvo "Ratko Mitrović", Poljoprivredno-industrijski kombinat "Pešter", Fexico iz Beograda i Novitet iz Novog Sada. Nakon njih je Bauvezen, na osmom mestu, dok je na devetom ABC komerc, a na desetom MIM 2018.
  • zc

    03.04.2023 17:20
    Sve je jasno
    Važno je da je vlast zadovoljna radom Bauvezena. Sve drugo nema značaja.
  • Zebra

    02.04.2023 20:17
    Bahatost na maksimumu! Uvek neki namesteni dobijaju tendere ali ajde bar da porez i plate pošteno da daju. Ovako je realno za zakopati ih sve!
  • Niko

    02.04.2023 19:15
    A narod
    A naroda za racun ifo stana od 1500 dinara salju kod izvrsitelja to je siste i pravna drzava si jednaki pred zakonom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.