Znatno pre Uskrsa: Cena prasadi skočila na više od 500 dinara po kilogramu

Na stočnim pijacama u Srbiji od sredine marta beleži se rast cene prasadi koja su se prodavala od 350 do 400 dinara po kilogramu.
Znatno pre Uskrsa: Cena prasadi skočila na više od 500 dinara po kilogramu
Foto: Pixabay
Očekivanja da će do Uskrsa kilogram prasetine žive vage koštati 500 dinara obistinila su se ranije.
Od pre desetak dana prase teško između 12 i 25 kilograma ne može da se kupi jeftinije od 500 dinara po kilogramu, a na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama pojedini proizvođači iz šabačkog kraja za kilogram traže i 550 dinara.
"Prodao sam 20 komada maltene istog trena kada smo oglasili. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon", kaže za Novosti proizvođač Goran Jašić iz Dublja.
 
Posle Božića cena prasadi je pala i stočari su zbog visokih cena hrane bili na gubitku. Novo poskupljenje je, prema mišljenju Jašića, više posledica male ponude prasadi na tržištu zbog skoro uništenog stočnog fonda i malog broja krmača, nego što se približava Uskrs kada cene, kao pred Božić, uvek "idu gore".
 
"Bio sam na pijaci u Bogatiću i nisam verovao šta se dešava. Čovek drži prase u jednoj ruci, isteglo se, da li ima 15-16 kila, nema šta da ga vidiš i prodade se za 8.000 dinara. Bilo je malo prasadi, a nakupci su obletali oko seljaka i na kraju jedan od drugog kupovali tu na pijaci", priča Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.
 
Nešto jeftinije, za 450 do 470 dinara po kilogramu, na pijaci može da se pazari prase teško između 25 i 30 kilograma.
 
Na pijacama i u klanicama u šabačkom kraju poskupeli su i jaganjci sa 350 do 370 na 400 dinara po kilogramu žive vage.
  • Telep

    03.04.2023 13:19
    Ubili su domacu prozivodnju zaradjujuci na uvozu jeftinog mesa.
    Izgleda da jeftinog iz uvoza vise nema, pa je skupo domace jer ga sada ima malo. Tako i luk, paprika, paradajz.....
  • Nikola

    03.04.2023 09:53
    Ja navijam za prasice. Neka odrastu.
  • račundžija

    03.04.2023 07:58
    računa račun
    "Prodao sam 20 komada maltene istog trena kada smo oglasili. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu."

    E, u tome je problem. Ili nije problem, koliko vidim. Cena hrane kod nas. Visokih. Koliko god da tražiš - dobiješ! Da 1kg žive vage praseta stave 1200 din, i to bi dobili, jer Srbi "pristaju na cenu".

    I sad kako da bude jeftinije, kako da se cena spusti, i u narednom periodu, kada "ide kao alva i za 500 dinara, 700 dinara", iči će i za 1200 dinara.

    Dokle god pristaješ na ponuđenu cenu, prodavaće se po takvoj i dalje, a s obzirom da je znatno povećana spram prethodne, i ova nova će znatno da se poveća jer prodavac uviđa da može bez imalo problema, i u pravu je što isli da može, prodaće 1000000% i po još većoj, nisu džaba čvarci dogurali do 2000din/po kg.

    Pošto evro "stoji", a u dinarima sve "skače", zaista je jeftinije, ko može, kupovati u inostranstvu, jer su cene u evrima i "stoje", ili se povećavaju neznatno spram naših u dinarima.

    Srpsko tržište je postalo platforma za šišanje kupaca, kupaca koji pristaju na cene šišanje bez ustezanja, i dobro bude i prodavcima (dobiju tonu para za proizvod koji opravdano ne vredi toliko) i kupcima (kupili su šta su želeli bez obzira ne cenu.)

    Burek sa mesom prodavati za 220din i reći kako je i to jeftino, a prodaje se "kao alva" i po toj ceni...

    Kraj priče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija