Odbačena jedna od tužbi "Milenijum tima" protiv medija

Jedna tužba kompanije "Milenijum tim" protiv portala Nova.rs odbačena je odlukom sudije Višeg suda u Beogradu.
Odbačena jedna od tužbi "Milenijum tima" protiv medija
Foto: 021.rs (arhiva)
Kako piše Nova.rs, ovo je prva prvostepena odluka u nizu tužbi koje je ta firma podnela protiv ovog portala zbog izveštavanja o poslovima naplaćenim iz državnog budžeta i povezanim sa Srpskom naprednom strankom.
Kako proizilazi iz obrazloženja presude donete 28. februara, nije utvrđeno da je "Milenijum tim" trpeo štetu zbog objavljenog teksta, kao i da je sud "dozvolio analizu poslovanja ove firme uviđajući potrebu da se ostvari otvorena debata o poslovnoj praksi kompanije, posebno u kontekstu informisanja i zaštite potrošača".
Ta debata, smatra sud, nije uticala na "podjednako značajno pravo 'Milenijum tima' da očuva ravnopravnost svoje kompanije".
 
Ovo je prvostepena presuda i obe strane imaju pravo na žalbu.
 
Kompanija "Milenijum tim" podnela je protiv medija koji su deo "United media" više tužbi zbog izveštavanja o poslovnim aktivnostima preduzeća, ali i veza kompanije sa vladajućim režimom.
 
Urednici ovih medija okarakterisali su tužbe kao prave primere SLAPP tužbi, koje se koriste kako bi brojnošću i visinom odštetnog zahteva odvratile novinare da izveštavaju o određenim temama.
 
Visina odštete koju je "Milenijum tim" zatražio iznosila je 100.000 evra. U toku procesa, iznos je smanjen na 100 evra.
  • Pera Ždera

    04.04.2023 07:17
    Nego
    Izvadiše li one nemačke brodove?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija