Lek protiv kašlja "folkodin" se povlači sa tržišta u Srbiji

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da se sa tržišta povlači lek "folkodin".
Lek protiv kašlja "folkodin" se povlači sa tržišta u Srbiji
Foto: Pixabay
Lek se primenjuje protiv kašlja, a razlog povlačenja je interakcija sa nekim anesteticima.
ALIMS je uputio pismo zdravstvenim radnicima u kojem se navodi da primena folkodina u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije može da izazove anafilaktičku reakciju.
"Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore", navodi se u obaveštenju.
 
S obzirom na to da nisu utvrđene efikasne mere kako bi se ovaj rizik umanjio kod pacijenata koji su koristili lekove koji sadrži folkodin, svi lekovi u kojima se nalazi pomenuta aktivna supstanca povlače se iz prometa.
 
Od lekara je zatraženo da razmotre alternativne terapije i pacijente posavetuju da prestanu da koriste folkodin.
 
"Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek ‘folkodin’ proizvođača ‘Alkaloid’ u obliku trvde kapsule, 10 miligrama", navodi se u saopštenju. 
 
Evropska agencija za lekove početkom decembra prošle godine sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin zabranila je u Evropskoj uniji.
  • Eleonora

    05.04.2023 20:48
    Sve se menja
    Zabranjen je kodein, pa sinekod, pa još neki, nema ni omnitusa, valjda treba neki novi da stigne. Dotle ljudi koji patite od nadražajnog kašlja, strpite se. Kažu nadležni da je davno trebalo, ali nadležni ne leče ljude, oni su završili medicinu i pobegli od bolesnih, oni odlučuju.
  • DrNS

    05.04.2023 08:33
    bezbroj puta korišćen
    Jedan od najboljih antitusika (lekova protiv kašlja).
    Izgleda da je bio suviše jeftin.
    P.S Koliko je smrtnih slučajeva do sada zabeleženo u Srbiji posle upotrebe ovog leka i anestezije u roku od godinu dana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija