Niske temperature i sneg ugrozili voće koje rano cveta, najviše kajsiju i trešnju

Stručnjak sa Instituta za voćarstvo u Čačku Aleksandar Leposavić izjavio je danas da su snežne padavine i niske temperature ugrozile voće koje rano cveta, a najviše kajsiju i trešnju.
Niske temperature i sneg ugrozili voće koje rano cveta, najviše kajsiju i trešnju
Foto: Pixabay
"Sneg je napravio mehanička oštećenja na biljkama, odnosno 'lomove biljaka', a nije bilo izmrzavanja, ali ukoliko narednih dana budu niske temeprature, voćari će imati problema", rekao je Leposavić.
On je dodao da, ukoliko narednih dana bude bilo mraza, on može da ošteti rod kajsije, breskve, višnje i svih koštičavih voćnih vrsta, poput šljiva i krušaka, koje su u većem delu Srbije već bile u fazi pred cvetanje.
Leposavić je ocenio da su trenutno najmanje ugrožene jabuke i maline, jer još uvek nisu počele da cvetaju.
 
On je istakao da ovakvo vreme nije loše samo zato što voćke mogu da izmrznu, već je pogodno za razvoj jedne vrste bakterije.
 
"Ta bakterija već godinama pravi probleme, a ove godine joj vremenski uslovi izuzetno pogoduju, jer je bio taj 'vremenski rolerkoster' - prvo je bilo izuzetno toplo, a sad je hladno. Ta bakterija će napraviti ogromne probleme u našim voćnjacima", rekao je Leposavić.
  • Kokot Gorski

    06.04.2023 04:33
    Bakteriozna plamenjača - Erwin
    @Kiki
    U pitanju je Bakteriozna plamenjača - Erwinia amylovora.
    Ako niste, što pre isprskajte voće sa npr. Funguranom (bakar) ili Foscom (alu). Pazite na koncentraciju preparata u odnosu na fenofazu razvoja. Manja koncentracija ako je već započelo cvetanje. Imate sve na netu i u uputstvima.
    Ako ne volite pesticide, tek da znate da je Funguran dozvoljeni i u organskoj proizvodnji. A pomažu i soda i sumpor.
  • samosvesni građanin

    05.04.2023 18:15
    tužna je ovo parodija
    Ma ne sekiraj se narode pa mi imamo sposobnu vlast koja će da uveze i breskve i kajsije i višnje i trešnje, ma i drugi narod će da uveze ako treba samo da bulumenta ostane u svojim foteljama.Eto naočigled građana uništavaju stočarstvo i počeše da uvoze mleko iz inostranstva.
  • Kiki

    05.04.2023 15:11
    Koja je to misticna bakterija? Kako da se borimo sa njom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.