"Sneg je napravio mehanička oštećenja na biljkama, odnosno 'lomove biljaka', a nije bilo izmrzavanja, ali ukoliko narednih dana budu niske temeprature, voćari će imati problema", rekao je Leposavić.
On je dodao da, ukoliko narednih dana bude bilo mraza, on može da ošteti rod kajsije, breskve, višnje i svih koštičavih voćnih vrsta, poput šljiva i krušaka, koje su u većem delu Srbije već bile u fazi pred cvetanje.
Leposavić je ocenio da su trenutno najmanje ugrožene jabuke i maline, jer još uvek nisu počele da cvetaju.
On je istakao da ovakvo vreme nije loše samo zato što voćke mogu da izmrznu, već je pogodno za razvoj jedne vrste bakterije.
"Ta bakterija već godinama pravi probleme, a ove godine joj vremenski uslovi izuzetno pogoduju, jer je bio taj 'vremenski rolerkoster' - prvo je bilo izuzetno toplo, a sad je hladno. Ta bakterija će napraviti ogromne probleme u našim voćnjacima", rekao je Leposavić.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 3
Kokot Gorski
U pitanju je Bakteriozna plamenjača - Erwinia amylovora.
Ako niste, što pre isprskajte voće sa npr. Funguranom (bakar) ili Foscom (alu). Pazite na koncentraciju preparata u odnosu na fenofazu razvoja. Manja koncentracija ako je već započelo cvetanje. Imate sve na netu i u uputstvima.
Ako ne volite pesticide, tek da znate da je Funguran dozvoljeni i u organskoj proizvodnji. A pomažu i soda i sumpor.
samosvesni građanin
Kiki
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar