Gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u javnim institucijama u naredne dve godine

Članovi Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha usaglasili su se da se u naredna 24 meseca ugase pojedine kotlarnica u javnim institucijama.
 Gašenje kotlarnica na ugalj, mazut i lož ulje u javnim institucijama u naredne dve godine
Foto: Pixabay

Reč je o kotlarnicama koje trenutno koriste ugalj, mazut i lož ulje za grejanje, a za koje postoje tehničke mugućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod, objavila je Vlada Srbije.

Problem zagađenosti vazduha podeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetska efikasnost i izvori zagađenja vazduha iz poljoprivrede, navedeno je u saopštenju nakon sednice Radne grupe kojoj je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Na sastanku su utvrđeni dalji koraci koji se odnose na pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, kao što su Beograd, Niš, Кragujevac i druge, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama.
 
Članovi Radne grupe konstatovali su da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisani prelazak na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na autoputevima.
 
Na sastanku je istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na ekološki prihvatljive energente koji ne zagađuju vazduh.
  • Sloboda

    07.04.2023 18:41
    Ugalj
    A nemci povecavaju potrosnju uglja pa na sta ce se grejati struja i gas poskupljuju dok tigar rice
  • Banderaš

    07.04.2023 15:58
    To ste trebali pre 30 godina da uradite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.