Ženska solidarnost: Demantujemo tvrdnje "Da se zna" i osuđujemo otkazivanje književne večeri

Neformalni feministički kolektiv "Ženska solidarnost" osudio je otkazivanje književne večeri.
Ženska solidarnost: Demantujemo tvrdnje "Da se zna" i osuđujemo otkazivanje književne večeri
Foto: Pixabay
"Ženska solidarnost" odbacila je danas navode udruženja za prava LGBT+ osoba "Da se zna" da bi njihovo književno veče, koje je trebalo da bude održano u Biblioteci grada Beograda, "podsticalo netoleranciju prema transrodnim osobama".
Ženska solidarnost je osudila sve organizacije, pojedinke i pojedince koji su od biblioteke tražili da otkaže njihov događaj "Čitalački klub Ženske solidarnosti o rodno kritičkom feminizmu", kao i odluku direktorke biblioteke Jasmine Ninkov da ga otkaže šest sati pre održavanja.
"Izabrani radovi trebalo je da budu osnova za diskusiju o suprotstavljenim perspektivama na temu nekih od konflikata između feminizma i trans aktivizma, odnosno ženskih prava i trans prava", navodi se u saopštenju.
 
Prema njihovim rečima, rodno kritički feminizam definiše rod kao društvene norme i očekivanje, tj. skup stereotipa nametnutih ženama i muškarcima na osnovu pola.
 
"Kao takav, rod je društveni problem za koji su nam, kako filozofkinja Holi Loford-Smit kaže - potrebna društvena, a ne individualna rešenja. Žene, kao društvena grupa, imaju zajedničku istoriju ugnjetavanja i mi smatramo da je neophodna mogućnost samoorganizovanja po tom osnovu", naveli su iz "Ženske solidarnosti".
 
Iz tog kolektiva su ocenili i da je uz otkazivanje događaja ponuđena debata, uz ocenu da to predstavlja "zabranu slobode izražavanja, okupljanja i diskriminaciju njih na osnovu političkog uverenja", kao i da sučeljavanje različitih političkih mišljenja nije moguće "ukoliko jedna strana brani drugoj pravo na javno izražavanje mišljenja".
 
Ocenile su i da otkazivanje događaja šest sati pre njegovog održavanja predstavlja "čin nepoštovanja organizatorki, nepoštovanje vremena svih koji je trebalo da prisustvuju", kao i da je biblioteka na taj način prekršila Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti, kao i svoj statut.
 
Udruženje "Da se zna" saopštilo je ranije da je rodno kritički feminizam ideologija koja "u ime 'feminizma' napada trans osobe i negira rod, a tranziciju naziva 'terapijom konverzije', kojom se, navodno, od gej osoba prave strejt osobe".
 
"Ova ideologija veruje da trans žene nisu žene i da trans muškarci nisu muškarci i raznoraznim teorijama zavere pokušava da to i 'dokaže' i time oduzme trans osobama pravo na identitet", naveli su iz Da se zna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija