Tajni dokumenti SAD pokazali: Srbija ipak šalje oružje Ukrajini

Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da uvede sankcije Rusiji, pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala - navodi se u procurelom poverljivom dokumentu Pentagona.
Dokument na koji se poziva agencija Rojters, a prenosi Dojče vele, rezime je odgovora evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i "smrtonosnu pomoć" ili oružje - bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenim na internetu poslednjih nedelja. Radi se o možda najozbiljnijem odavanju tajni SAD u poslednje vreme.
Smrtnosna pomoć podrazumeva oružje, municiju, vojna vozila i slično koji se šalju iz jedne države u drugu u vremenima predstojećeg ili tekućeg sukoba.
Pod nazivom "Evropa - Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine", dokument u obliku grafikona navodi "procenjene pozicije" 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnom pomoći.
 
Grafikon pokazuje da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati smrtonosnu pomoć ili ju je već isporučila.
 
Takođe se kaže da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.
 
Dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datirana je 2. marta, i ima pečat kancelarije Združenog načelnika štabova. 
 
Bez potvrde i komentara
 
Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost tog dokumenta.
 
Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada nisu za sada odgovorili na zahtev za komentar.
 
Pentagon takođe nije odgovorio na pitanja Rojtersa o dokumentu koji se odnosi na Srbiju i ranije je odbio da komentariše bilo koji od dokumenata koji su procureli.
 
Presednik Aleksandar Vučić i vlada Srbije zastupaju poziciju neutralnosti zemlje u ratu u Ukrajini, uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama zemlje sa Rusijom.
 
"Ako je ovaj dokument autentičan, onda pokazuje - ili Vučićevu dvoličnost prema Rusiji ili je da je on pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini", rekao je Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Džejmstaun fondacije.
 
Ministarstvo pravde SAD istražuje curenje tajnih dokumenta, dok Pentagon procenjuje štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti.
 
Tabela Pentagona je podelila odgovore na ukrajinske zahteve za pomoć u četiri kategorije: zemlje koje su se obavezale da će obezbediti obuku i smrtonosnu pomoć; zemlje koje su već obezbedile obuku, smrtonosnu pomoć ili oboje; zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom da obezbede buduću smrtonosnu pomoć.
 
Austrija i Malta su bile jedine dve zemlje sa "ne" u sve četiri kategorije.
 
Objavljivanje grafikona dolazi nešto više od mesec dana nakon što je u dokumentima postavljenim na proruskom kanalu na Telegramu navodno prikazana isporuka raketa zemlja-zemlja od 122 mm Krušika za Kijev u novembru. Dokumenti su uključivali otpravni list i sertifikat krajnjeg korisnika - ukrajinske vlade.
Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, citira državna novinska agencija Tas portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu.
 
Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje. Vučić je te navode nazvao "notornom laži". 
 
"Nismo izvezli nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu", rekao je on tokom posete Kataru 5. marta.
 
Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumentacije pošiljke objavljene na Telegramu.
  • Rojters

    12.04.2023 23:15
    Oružje za Ukrajinu
    "Neću se kandidovati, mame mi..."...!
  • Mihajlo

    12.04.2023 14:57
    I treba da šalje braći Ukrajini. Oni su uvek bila nama verna braća dok Ruska braća su oduvek iskoristili Srbiju i gurali su nas ispred nih. Dosta više nam Rusije i Putina.
  • Major

    12.04.2023 14:48
    Akcija
    Rusima dati na akcijsku prodaju ili pokloniti jer se bore protiv zlotvora_NATO a a Ukrajinci nikako da se osveste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija