Protest u EPS-u najavljen za 18. april u Lazarevcu, povod privatizacija tog preduzeća

Protest radnika "Kolubare" najavljen je za 18. april u 18 časova na platou ispred rudarske česme u Lazarevcu.
Protest u EPS-u najavljen za 18. april u Lazarevcu, povod privatizacija tog preduzeća
Foto: Pixabay
Povod za to je prelazak Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, piše na lecima koji su se delili juče i danas radnicima, a na kojem je potpisano Radno telo "Jedinstvo Kolubara", kao organizator protesta.
Sa sloganom "Odbranimo EPS!Sačuvajmo Srbiju!", na letku se pominju razlozi zbog kojih je najavljen protest.
Prvi je, kako je navedeno, da EPS svoj rad zasniva na upotrebi prirodnih dobara koja pripadaju svim građanima Srbije, a drugi da EPS treba da bude javno, neprofitno preduzeće.
 
"Prelazak u akcionarsko društvo je prvi korak u privatizaciji. Privatni kapital, strani ili domaći će želeti maksimalnu zaradu kroz smanjenje troškova i plata radnicima i povećanje cena električne energije za građane i privredu", piše na letku.
 
Dodaje se i da "privatni" EPS A.D. nije dužan da garantuje isporuku struje u vanrednim okolnostima, pa može i da smanji broj radnika.
 
"Smanjenje broj radnika i njihovih plata će se negativno odraziti na lokalnu ekonomiju", navodi se na letku.
 
Kako je napisano, akcionarska društva ne podležu državnoj budžetskoj kontroli i to daje prostor za još veće mehanizacije nego što su bile do sad, kao i da je u interesu radnika i građana da se zaustavi uništavanje i privatizacija EPS-a.
 
Predsednik jednog od sindikata zaposlenih u EPS-u Milan Đorđević rekao je da sindikat ne stoji iza tog protesta i pita gde su ti organizatori bili pre nego što je Vlada Srbije usvojila odluku o transformaciji EPS-a, kao javnog preduzeća u akcionarsko društvo.
 
Đorđević je rekao da ima indicija da iza organizatora protesta stoje neke opozicione partije.

Teme

EPS
  • rale

    13.04.2023 15:59
    U jednoj normalnoj državi bi svakom bilo stalo da ima stabilnu državnu elektrodistribuciju, ali EPS se nepobitno dokazao kao najobičniji nedodirljivi zmijarnik politički podobnih uhleba. Privatizacija neće ništa bolje verovatno doneti, ali to je jedini način da se brod totalno ne raspadne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.