Dodik: Razmišljamo ozbiljno o otcepljenju; Vučić: Srbija podržava dogovor tri konstitutivna naroda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je u Beogradu da taj entitet "ozbiljno razmišlja o otcepljenju ukoliko se ne poštuju njegova ustavna prava".
"Hoćemo da se poštuje ustav BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanje celovitosti BiH - okej, ali poštovanje i prava koje je RS nesumnjivo dato u ustavu", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Istakao je da "angažman koji se čini od jednog dela zapadne političke zajednice i političkog Sarajeva" vodi ka tome da se još više "degradira položaj RS".
"Došli smo do trenutka da ne možemo to pitanje da odlažemo i naša odbrana jeste da ozbiljno razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcepljenju Republike Srpske", rekao je Dodik.
 
Dodao je da je Vučića na sastanku u Beogradu upoznao sa unutrašnjim problemima koji su "veoma teški" na nivou BiH.
 
"Situacija je bremenita i opterećena stalnim zahtevima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske. Kulminirali su u jednom ignorantskom, ciničnom i bezobraznom zahtevu da se postavi imovina kao problem na nivou BiH kako bi je oni rešavali", istakao je Dodik.
 
Blokadom koja je napravljena vezano za imovinu, dodao je, RS nije u mogućnosti da razgovara sa investitorima, a dovedene su u pitanje i koncesije koje su do sada davali. Razgovarali su i o aerodromu u Trebinju, hidroelektrani Buk-Bijela, trasi autoputa od Rače do Bijeljine.
 
Vučić: Dejton je suština funkcionisanja BiH, Srbija će podržati dogovor tri konstitutivna naroda 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Dejtonski mirovni sporazum "suština funkcionisanja" BiH i Republike Srpske (RS). 
 
Vučić je posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom rekao da će Srbija "uvek podržavati" ono što dogovore tri konstitutivna naroda u BiH. 
 
"Predsednik Dodik me je upoznao sa svojim viđenjem stanja i odnosa u BiH, sa pokušajima RS da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtona. U ime Srbije sam rekao da smatramo da je Dejtonski sporazum suština funkcionisanja BiH i, razume se, RS", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom.
Najavio je da će u narednom periodu biti održana zajednička sednica vlada Srbije i RS, kao i da će Srbija obezbediti "dodatnu" finansijsku pomoć za opštine Grahovo, Glamoč, Drvar i Petrovac, koje pripadaju Federaciji BiH, ali i pomoć za pet opština u Republici Srpskoj, za Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileću.
 
Vučić je dodao da će Srbija i RS usvojiti predlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, u Donjoj Gradini na teritoriji RS i u Beogradu. 
  • Vazd

    19.04.2023 14:42
    Tibi
    Nece on nista da otcepljuje, BiH nije samostalna drzava vec protektorat UN/NATO, ako pokusa da bilo sta uradi, to je kao da cepa Provansu od Francuske ili Texas od USA, malo los primer, al ajde...
    A drugo, granica izmedju FBiH i RS je takva da je gotovo nemoguce napraviti jasno razgranicenje, bilo bi 50+ granicnih prelaza, granica bi isla ljudima kroz sobe, to je imaginarna administrativna linija koja u praksi ne bi mogla da se ispostuje.
    A ovaj sa tim samo preti i podgreva, podgreva to, da bi to bio problem No1, a ne ekonomsko-socijalna pitanja, klasika, vec vidjeno...
    Srpska "velika" (ili realna, kako ko voli), koja bi sadrzala oko 90% autohtonih Srba (ne racunajuci ove u rasejanju) se nece desiti pod ovim politickom postavkom na svetskom nivou, vec mora da se mnoooogo toga temeljno u svetu promeni, nazalost.
  • sasa

    19.04.2023 07:56
    najeb*smo
    A uuuuu Mile ...
  • Bezelbub

    18.04.2023 09:47
    Situacija je bremenita, bahahaha. Pa kad se očekuje prinova, Mile? Kad je termin?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.