Počinje sezona protivgradne odbrane: Da li je sve spremno?

Svake godine u poljoprivredi se beleži velika šteta od grada kao elementarne nepogode.
Počinje sezona protivgradne odbrane: Da li je sve spremno?
Foto: Pixabay

Sezona protivgradne odbrane počinje 15. aprila. Rakete su spremne, a završene su i druge pripreme, javlja RTS.

Na području opštine Lučani prošle godine protivgradni strelci imali su puno posla. Da bi odbranili useve i zasade od gradonosnih oblaka, u dragačevskim selima ispaljeno je oko četiristo raketa. I u ovogodišnjoj sezoni spremni su da dejstvuju sa 16 protivgradnih stanica, obezbeđene su rakete, a lokalna samouprava završila je i sve druge pripreme.

Sve je spremno i u Vranju, gde je na zaštiti oko 50.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u sistemu odbrane od grada 10 lansirnih stanica.
 
Od 14 protivgradnih stanica u Kikindi polovina je automatizovana. Po tom sistemu će i preostalih sedam raditi od jula.
 
Do tada, lokalna samouprava obezbedila je nadoknadu za angažovanje strelaca, sa dovoljno raketa.
 
"Nama je u interesu i cilju da zaštitimo naše poljoprivredno zemljište, objekte, imovinu, ljude i sve ostalo. Da li će to biti protivgradne rakete ili nešto drugo, održavanje tih samih protivgradnih stanica, to ćemo tek da vidimo", kaže Ljuban Sredić, član Gradskog veća Kikinde za poljoprivredu.
 
Dejstvovanje na gradonosne oblake u potpunosti ne može da zaštiti voće i useve, pa se poljoprivrednicima savetuje postavljanje mreža i osiguranje zasada.
  • peki

    16.04.2023 12:54
    super, nasa drzava misli o seljaku/muceniku/ tako da nam je povecala stopu osiguranja sa 70 na 40%milina, pa vi opet dajte njima glas,,,,jos samo da ugase svetlo i ,,,mrak,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.