Evropski parlament sutra glasa o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja će se održati u utorak, 18. aprila biće održano glasanje o sporazumu o viznoj liberalizaciji za Kosovo.
Evropski parlament sutra glasa o viznoj liberalizaciji za Kosovo
Foto: 021.rs

Vizna liberalizacija između Evropske unije i Kosova omogućila bi građanima Kosovo da sa pasošima, koje izdaju privremene prištinske vlasti, mogu da putuju i borave do 90 dana u EU, bez vize u bilo kom periodu od šest meseci, navedeno je na sajtu EP.

Ambasadori Evropske unije odobrili su radnije u decembru viznu liberalizaciju za Kosovo. 
Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa Kosovom od 2016. godine, nakon što je Evropska komisija proglasila da ono ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima.
 
Ako bude usvojen na plenarnoj sednici, predsednik EP i Švedskog predsedništvo saveta će u sredu, 19. aprila zvanično potpisati odluku.
 
Izuzeće od viza stupilo bi na snagu kada se uspostavi Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja (ETIAS), najverovatnije do početka sledeće godine.
  • Pravda

    18.04.2023 17:00
    @Bojan
    Bojane procitaj koju knjigu za pocetak. Farmu i parove zameni sa Istorijom iz osnovne skole. Videces kada je Vojvodina postala deo Srbije, kao i kada je Srbija postala deo Kosova. I da, pravilno je Kosovo i Metohija, a rec metoh znaci crkveni posed. Upravo zato mnogi glesaju da izbace ovu rec iz naziva pokrajine. Istorija je uciteljica zivota, a Sapient sat procitaj u Latinskim citatima sta znaci. Sve najbolje
  • Bojan

    18.04.2023 12:40
    @Pravda

    A što bismo se selili kad smo ovde u Vojvodini kod kuće? Ja sm ovde bio i pre ove vaše šugave države, a verovatno ću tu biti i dugo pošto je više ne bude.
  • Trt

    18.04.2023 12:38
    @BmB 95

    A vas je baš ostalo da nešto vraćate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.