Oko 5.000 potpisa za peticiju za ulazak u Veliku Britaniju bez viza, podržao i Dačić

Gotovo 5.000 britanskih državljana ili stanovnika potpisalo je peticiju kojom se od vlasti u Londonu zahteva da građanima Srbije odobre bezvizni režim za tromesečni boravak u toj zemlji.
Oko 5.000 potpisa za peticiju za ulazak u Veliku Britaniju bez viza, podržao i Dačić
Foto: Pixabay
Peticija, koju mogu da potpišu jedino državljani ili rezidenti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, pokrenuta je 15. aprila.
 
Peticiju je do sada potpisalo 4.855 osoba, a broj potpisa se konstantno povećava.
Da bi na peticiju odgovorila vlada britanskog premijera Rišija Sunaka, neophodno je najmanje 10.000 potpisa.
 
Ako peticiju potpiše 100.000 britanskih državljana ili stanovnika, nju će razmotriti britanski parlament.
Rok za potpisivanje peticije je šest meseci, odnosno 14. oktobar ove godine.
 
Inicijatori peticije dodali su da je odobravanje građanima Srbije da borave u Ujedinjenom Kraljevstvu do 90 dana bez vize pravedno i isplativo i da je to trebalo odavno omogućiti.
 
Dačić: Kad ja kao ministar dobijam vizu na 10 dana, šta očekivati za obične građane
 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je veoma dobra peticija kojom se od britanske vlade traži da omogući građanima Srbije da borave do 90 dana u toj zemlji bez viza, ali da nije siguran kakav će efekat postići. 
 
"Ja sam bio ministar spoljnjih poslova od 2008. do 2014. godine i to pitanje sam pokretao tada. I nikada nismo nailazili na veliko razumevanje od strane Velike Britanije, jer oni imaju poseban vizni režim. Kao što znate, oni nikada nisu bili deo šengena", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa delegiranom ministarkom spoljnjih poslova Gabona Jolandom Nijonde.
 
Podsetio je da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čije potpisivanje 2008. godine je omogućilo građanima Srbije da bez viza putuju u zemlje EU, nije odnosio i na Veliku Britaniju, iako je tada bila članica EU.
Ističe da bi Srbija bila zadovoljna kada bi postigla određeni napredak kada je Velika Britanija u pitanju.
 
"Kada ja kao ministar dobijem vizu koja traje 10 dana kada idem u posetu, šta očekivati kada su u pitanju obični građani. Opet, s druge strane, građanima Velike Britanije je omogućeno da ulaze u Srbiju bez vize, sa ličnom kartom", naveo je Dačić i istakao da Srbija nije uvela meru reciprociteta kada je Velika Britanija u pitanju.
 
Prema njegovom mišljenju, to pitanje se mora postaviti na najvišem mogućem nivou, ali ne samo za Veliku Britaniju, već i neke druge velike države.
  • Б

    01.07.2023 01:29
    Он, као министар
    Петиција је добра, али Дачић би због свега што је урадио требало да добије визу за Пожаревац у трајању од бар 20 година. Може и С. Митровица
  • Oj Srbijo medju

    18.04.2023 12:47
    sljivama
    Srbija je tufer od zemlje, zemlja treceg svijeta koju NITKO ne zeli u svojoj blizini. Sve ste unistili svojom velikosrpskom politikom na temelju cega ste pokrenili i izgubili cetiri rata. Prvi penicilin velikosrpske politike je bio HV a drugi NATO. Jugoslaviju ste dozivljavali kao veliku Srbiju pod drugim imenom, zato ste toliko i bili jugosloveni, na kraju ste se ogolili te izazvali 4 rata da bi to i formalno ostvarili, ali ste se preracunali usprkos svoj sili oruzja koje ste kao ' cuvari ' te Jugoslavije ukrali za sebe a nama koji smo vecinu tog oruzja platili, rekli ste da je to vase i da mi na to nemamo pravo. Odlucili ste da Hrvatska nije hrvatska vec da ce to postati nova Srbija, isto to ste i rekli BiH, te na koncu i Kosovu, ali ste sve izgubili, jugoslaveni ste 'ostali ' samo nema vise Jugoslavije, a na Zapadu ste prezreni kao kuga u 15' stoljecu. I nisat niste naucili, vec bi i dalje sve ponovili samo kad bi mogli. Ali kako to vec biva, tko drugome kopa jamu na kraju sam u nju upadne, a vi ste upali gubitkom Kosmeta ( samo cekajte da vam vozd Sale to objasni ) i rastavom braka kada vas je napustilo i ' drugo ko u glavi ' CG. Onda znas koliko si u ..... kad te suprga/supruznik napusti. Do koske kako vi kazete. Put ka ozdravljenju ? Plasim se da je za vas kasno.
  • Nakica

    17.04.2023 22:18
    Bilo bi lepo da se moze otici malo turisticki i tamo. Engleska je prelepa zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.