Poverenica: Rodno senzitivni jezik nije pitanje za crkvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je za N1 da pitanje rodno ravnopravnog jezika ne zavređuje pažnju Srpske pravoslavne crkve.
Komentarišući uskršnju poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj se navodi da se iza zakona o rodno osetljivom jeziku "krije borba protiv braka i porodice", Janković je za N1 navela da je bila među onima koji su iznenađeni govorom patrijarha Porfirija.
"Spadam među ljude koji su bili iznenađeni time. Pitanje rodno osetljivog jezika uopšte nije pitanje koje bi zavređivalo pažnju crkve. Crkva može da se izjašnjava o svim društvenim pitanjima koje smatra važnim, ali je naš Ustav jasan, Srbija je sekularna država i to je pitanje iz nadležnosti države", navela je Janković.
Njeno iznenađenje je veće, pošto su prema njenim rečima, pojedini sveštenici i sam patrijarh razmišljali izvan kanonskih i dogmatskih okvira.
 
"Bilo bi važno kada bi crkva, kao važan društveni akter, na pravi način razumela to pitanje… Ne mogu, uz svo naprezanje i analizu da shvatim zašto je mnogim društvenim činiocima i pojedincima problem rodno senzitivni jezik. On nije nikakva novotarija sa Zapada, tamo ima jezika koji nemaju rod, broj ili padeže. Zanimljivo mi je kako oni dolaze do te ideje da je to nešto novo, kao da oni odrastali upotrebljavajući ženski rod. Nije mi jasno šta im izaziva problem", istakla je sagovornica N1.
 
Zapitala se zbog čega uvek naiđemo na problem kada treba da izgovorimo neka zanimanja u ženskom rodu.
 
"Nema u našem jeziku koji ima gramatički ženski rod ništa što nije prihvatljivo, već jednostavno nismo na to navikli. A navikli smo se na mnoge germanizme, anglicizme i turcizme", naglašava ona i konstatuje da SPC nema pravo da komentariše da li je nešto ustavno ili nije, kada za to postoji nadležna državna institucija - Ustavni sud.
 
Odbacuje tezu da se rodno senzitivni jezik bori protiv porodice i braka i navodi da se time "skreće pažnja sa ozbiljnih problema kao što su siromaštvo i nasilje u porodici".
  • Sabahudin

    20.04.2023 11:51
    Omerović
    Crkva MORA za sve da se pita jer odlikuje podobne i zaslužne pojedince...
  • Voldi

    19.04.2023 11:26
    Crkva ne treba da se pita nikada ni o čemu. Crkva neka praktikuje svoju ideologiju u svoja 4 zida.
  • Марија

    19.04.2023 09:14
    Наука се ништа не пита
    Све научне институције које се баве српским језиком у нашој држави изјасниле су се против овог закона. Није то политичко већ научно и стручно питање. Ово је исто као када би политичари донели закон о начину извођењу операција у болницама. Површни, неуки и политички подобни не схватају да ово није питање једнакости полова него разградње српског језика. То је као да сазиданој грађевини поткопавате темеље.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija