Potpisana vizna liberalizacija Kosova; Bisljimi: Osam meseci za zamenu pasoša koji je izdao Beograd

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da svi koji imaju pasoše izdate u Srbiji imaju rok od osam meseci da uzmu legalne kosovske isprave, kako bi bi mogli da putuju bez viza u EU.
Potpisana vizna liberalizacija Kosova; Bisljimi: Osam meseci za zamenu pasoša koji je izdao Beograd
Foto: Pixabay
"Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam meseci da ga promeni i uzme regularni kosovski pasoš kako bi uživao u ovim novima benefitima, a Vlada Kosova će uraditi sve da ubrza taj proces i da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš", rekao je Bisljimi, prenosi Kosovo onjaln.
Poslanik Evropskog parlamenta i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji Tajs Rojten istakao je da je Kosovo poslednje na Zapadnom Balkanu koje se pridružilo bezviznom režimu.
Na pitanje da li kosovski Srbi koji imaju pasoše izdate u Srbiji mogu slobodno da putuju sa njima nakon odluke o liberalizaciji viza, Rojten je poručio da ne mogu.
 
"Odluka je vrlo pažljivo sročena. Državljani Kosova sa kosovskim dokumentima moći će slobodno da putuju", rekao je Rojten.
 
Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja, a najkasnije 1. januara 2024. godine.
Potpisana vizna liberalizacija sa Kosovom, potvrdila predsednica EP
 
Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola objavila je na Tviteru da je potpisana vizna liberalizacija za građane Kosova.
 
Ona je na Tviteru navela da je su danas dali "konačno zeleno svetlo za viznu liberzalizaciju sa Kosovom".
 
"Ovo će olakšati život građanima Kosova – da putuju, rade, da prodube veze sa Evropljanima", navela je.
 
Sporazum o viznoj liberalizaciji za građane Kosova ne odnosi se na dokumente koja izdaje srpski Koordinacioni centar.
 
Predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, pozdravili su odluku Evropskog parlamenta o liberalizaciji viza za građane Kosova.
  • CUBANAC

    20.04.2023 22:12
    GRČ U DESNOJ RUCI
    Ljudi, naš "ŠEF"ništa nije potpisao, bravo za vodjenje politike, prodati za tepsiju ribe!!
    SRAMOTA!!!
  • Cane

    20.04.2023 07:29
    Cane
    Bravo i sve cestitke! Tako se bori i vodi svoja drzava! Ovi sto lupetaju da ce se Albanci sa Kosova iseliti...tek ce da se dosele jer priznanjem Kosova od strane Srbije ulaze u UN SE EU NATO...i time dobujaju vece novce i benificije za uzimanje Bujanovca...do Nisa ce biti granica...i ovako njihov novac cirkulise kroz Srbiju! E Srbi Srbi...
  • R49

    20.04.2023 06:49
    Verovali ili ne
    Još jedan veliki vođin uspeh, a uz to ništa nije potpisao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija