Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo: U toku evakuacija građana Srbije iz Sudana

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je u toku evakuacija srpskih državljana iz Sudana gde borbe vojske i paravojske ulaze u drugu nedelju.
Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo: U toku evakuacija građana Srbije iz Sudana
Foto: Beta/AP
U saopštenju je potvrđeno ono što je počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti rekao jutros za RTS, da se 11 srpskih državljana u tri grupe evakuiše iz glavnog grada zahvaćenog borbama.
"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", naveo je Muti.
Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa međunarodnim partnerima, nastavlja sa naporima na iznalaženju rešenja za evakuaciju preostalih državljana Srbije u Sudanu koji su izrazili želju da budu evakuisani.
 
Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu, rešili su da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu premišljaju oko načina odlaska iz bezbednosnih razloga, rekao je počasni konzul.
 
Iz te zemlje danas je evakuisano diplomatsko osoblje SAD, a evakuaciju svojih državljana i diplomatskog osoblja počela je i Francuska, koja će, kako je navelo francusko minsitarstvo spoljnih poslova, evakuisati i evropske državljane "savezničkih partnerskih zemalja".
 
Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između vojske generala Abdela Fataha al Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog pomoćnika, koji mu je postao suparnik, generala Mohameda Hamdanea Dagloa, komandanta paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).

Teme

Sudan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija