Advokat: Skupština Srbije ne odgovara na zahtev porodica rudara poginulih u rudniku "Soko"

Skupština Srbije još nije odgovorila na predlog porodica osmorice rudara poginulih 1. aprila prošle godine u rudniku "Soko" kraj Sokobanje da se povodom te nesreće formira anketni odbor.
Advokat: Skupština Srbije ne odgovara na zahtev porodica rudara poginulih u rudniku "Soko"
Foto: Pixabay (ilustracija)

Pravni zastupnik porodica, advokat Bratislav Stojanović rekao je da taj anketni odbor treba da "razjasni okolnosti koje su dovele do te nesreće".

U rudniku "Soko se, u ranu zoru pred završetak treće smene, od "proboja enormne koncentracije metana" ugušilo osam rudara iz Aleksinačke rudarske brigade.
To su Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović.
 
Stojanović je kazao da su prošle tri sedmice od podnošenja predloga republičkom parlamentu za formiranje anketnog odbora, a da nisu dobili nikakvo obaveštenje, niti imaju saznanja da se predmet našao na dnevnom redu republičkog parlamenta.
 
"To nas nije obeshrabrilo, nastavljamo pravnu borbu", rekao je on.
 
Kazao je da je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Aleksincu prihvatilo njegov predlog da se sasluša svih dvadesetak rudara koji su radili kada se dogodila nesreća. Po njegovim rečima, saslušanje rudara počeće 5. maja.
 
"Želim da ih ispitam kakva je bila situacija u rudniku pre nesreće, da li je neko od njih prijavljivao neke nepravilnosti i povećane koncentracije metana u vazduhu“, izjavio je Stojanović.
 
Podsetio je da je u toku novi istražni postupak o nesreći u rudniku "Soko", pošto je OJT u Aleksincu dva puta donosilo odluku da nikoga krivično ne goni za pogibiju rudara.
 
Aleksinačko OJT je najpre jula prošle godine donelo odluku u kojoj je navedeno da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica zbog pogibije rudara pošto "u radnjama bilo kojeg lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti".
 
Ministarstvo rudarstva i energetike je potom predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba, tereteći ih za teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, a aleksinačko tužilaštvo saopštilo da je i ta krivična prijava odbačena jer, kako je navelo, "ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti".
  • Acim

    24.04.2023 19:37
    Nasli ste kome da pisete
    Zao mi je porodica koje su izgubile najmilije, ali ne razumem kako ocekuju odgovor od takozvane skupstine predvodjene radikalima koji su u potpunosto odrodjeni od naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.