Đaci tvrde da su prevareni na ekskurziji u Rimu: Roditelji traže intervenciju Ministarstva prosvete

Poslanik Ujedinjenih u Skupštini Srbije Miodrag Gavrilović objavio je da roditelji maturanata traže intervenciju Ministarstva prosvete Srbije jer su im deca tokom ekskurzije u Italiji prevarena.
Đaci tvrde da su prevareni na ekskurziji u Rimu: Roditelji traže intervenciju Ministarstva prosvete
Foto: Pixabay
Kako dodaje, deca su tokom ekskurzije u Italiji u tri različita smeštaja: neki su pored Vatikana, a drugi van Rima, iako su platili istu cenu aranžmana.
Gavrilović navodi da roditelji đaka Treće beogradske gimnazije tvrde da su se đaci pobunili i da ne žele da nastave ekskurziju pod tim uslovima.
"Jedan deo đaka, njih oko 35, voze u hotel negde pored Rima, druga grupa od njih 80 je na obodu Rima, a treća grupa, njih oko 90 je pored samog Vatikana", naveo je poslanik.
 
Prema njegovim rečima, roditelji su se saglasili sa putovanjem u oktobru prošle godine, ali informacije o smeštaju nisu dobili pre polaska dece na put.
 
"Deca su uznemirena, nezadovoljna i ljuta. Planiraju da se danas ne vrate autobusima u te udaljene hotele. Deca u izdvojenom hotelu van grada osećaju se potpuno nebezbedno, u veoma lošim higijenskim uslovima i bezbednosnim uslovima", naveo je Gavrilović.
 
Dodao je da roditelji traže hitnu reakciju Ministarstva prosvete da učine sve da se deca smeste u drugi hotel, adekvatan za ekskurziju, i da sva deca imaju isti tretman.
 
"Grupa maturanata koja je smeštena van Rima, ne želi da pristane da im se ekskurzija nastavi na ovakav način i ne žele da se vrate u hotel u kojem su proveli prethodnu noć. Poseban problem za njih je što su se tri sata vozili od hotela do centra Rima, dok su druga odeljenja za to vreme šetala po Rimu po programu i planu ekskurzije", dodao je Gavrilović.
 
On je na Tviteru objavio poruke đaka roditeljima i lokacije hotela u kojima su oni smešteni.
 
 
Direktorka škole Olga Čokaš rekla je za Novosti da će se održati sastanak i pokušati da se pronađe rešenje za novonastalu situaciju.
 
Kako za Novosti ističe Jasmina Abramović iz agencije "Vostravel" koja je koordinirala putovanjem, 31. marta je javljeno školi da će četiri odeljenja po dolasku u Rim morati da se razdvoje na dva dela, te da su jedni na sedam, a drugi na 20 kilometara od centra.
 
"Tvrdim da je agencija uradila sve po propisima, a nemoguće je naći tri hotela koja se nalaze jako blizu. Agencija je učenicima obezbedila četiri vodiča kako bi obišli neke od poznatih lokaliteta u Sijeni, oni ni na jedan nisu otišli. Takođe, ni današnji obilazak Rima nije se dobro završio, pošto se pojavilo svega 20 đaka. Obilazak Vatikana planiran je za sutra, videćemo kako će to proći. Uvek se trudimo da svima obezbedimo najbolje moguće uslove, tako je bilo i sada", navela je Abramović.
I jedan od učenika koji se nalazi u Italiji objavio je na Tviteru da je smeštaj blizu deponije, kao i da u sobama nije postojao mehanizam za zaključavanje vrata u sobama, u koje se ulazilo direktno sa puta.
 
"Vođa puta je nestručni i neadekvatan čovek koji glumi vodiča. Agencija tvrdi da je cena pomenutog smeštaja znatno viša nego što stvarno jeste, tako da faktički plaćamo za daleko bolje uslove od onih u kojima smo se nalazili. Posteljina je bila prljava, buđ je u sobama, našli smo bubašvabe, nismo imali prozor u sobi. Mi ne želimo da idemo na večeru gde sedimo ispod najlona na trotoaru, niti se vraćamo u pomenuti smeštaj", stoji u objavi.
 
Osmodnevna ekskurzija počela je 22. aprila, polaskom iz Beograda za Montekatini, dok su drugog dana učenici posetili Firencu, a trećeg Pizu i Sijenu, nakon čega se u kasnim satima stiglo u Rim, gde je plan da se ostane tri dana. Tu navodno počinju problemi, kada se dve grupe učenika razdvajaju i jedna odlazi u hotel na 40 kilometara od "Večnog grada".
 
Ukupno je na ekskurziju u Rim otišlo 227 učenika završne godine Treće beogradske gimnazije, koji u Italiji treba da se zadrže do 30. aprila. Cena kompletnog aranžmana je 76.000 dinara, uključujući i PDV.
  • Ma

    29.04.2023 13:20
    Ajde
    Normalan roditelj se PRVO raspita gde mu dete ide I pod kojim uslovima....krenuli kao ovce pa I'm sada trebaju cobani iz ministarstva
  • Ratko

    27.04.2023 09:09
    Uroš

    Razmažena derišta, ili...
    Sigurno da u svakom od hotela boravi i nekoliko profesora. Zašto nema njihovih izjava, niti žalbi dece prvenstveno njima.
    -------------------------------------
    zato što su dnevnice profesorima i preko 3000 dinara od svakog deteta.
    kada je moje dete išlo (ns gimnazija) bila je posebna uplatnica za dnevnice nastavnicama...30 dece x 3000 = 90,000 za tri dana.a tada u Italiju išlo je 5 razreda te gimnazije,dva profesora i direktorica..obavezno pa kada podelite 450,000 rsd na 3 osobe dobićete 150,000 rsd po nastavniku.Zašto bi se žalili?
  • Novosadjanin

    27.04.2023 09:01
    Nastavnici i uprava
    Kao prvo, treba neko da stane na kraj toj "eksurzija mafiji". Toliko bahato se to organizuje da je to prevrsili svaku meru. Profesori ili neko iznad uzima dobre pare za svaku eksurzuji . Ne pitaju se t deca i roditelji nista i ide se tamo gde nastavnici zele da idu. Cene su katastrofalne a smestaj loš. U mojoj skoli su organizovali eksurziju za Uskrs. Aloo, USKRS!? Kada dece treba da proslave u krugu porodice oni organizuju nesto. O trodnevnoj eksurziji i ceni necu ni da pricam.. skoro 10.000 din dan?! Pa to troclanu porodicu ne kosta toliko! Ima li neki novinar koji to moze da itrazi i ranskrinka tu bezobraznu " mafiju"!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija