U Srbiji prošle godine 45 radnika poginulo na radnom mestu

U Srbiji je prošle godine život na radu izgubilo 45 radnika, 3.455 je teško i 17.558 je lakše povređeno.
 U Srbiji prošle godine 45 radnika poginulo na radnom mestu
Foto: 021.rs

Posebno zabrinjava što smrtne povrede na radu nisu više posebnost rada u građevinarstvu, rudnicima ili u fabrikama namenske proizvodnje, saopštila je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

U saopštenju povodom 28. aprila, Međunarodnog dana bezbednosti i zaštite na radu, ASNS upozorava da se radnika, njihovog zdravlja i bezbednosti na radu sete tek kad neko nastrada.
Ubrzanje proizvodnog lanca preko granica fizičkih sposobnosti radnika, radno vreme od 10 i 12 sati, nepoštovanje potrebe odmora u toku rada i dnevnog odmora, a pre svega tretiranje radnika kao potrošne robe, trka za brzom zaradom i enormnim profitima dovela je do smtrnih ishoda i u proizvodnji kablova i tekstila, ukazuje ASNS.
 
Taj sindikat je konstatovao da je poseban problem što se o preventivi, poštovanju zakona i zaštiti prava radnika brine samo 270 inspektora koji su prošle godine kod svakog osmog kontrolisanog poslodavca pronašli nepravilnosti, a protiv 42 poslodavca podneli i krivične prijave.
  • ...

    28.04.2023 00:41
    @Bojan
    "Dosadan si sa tim Vucicem, rdjavom i dlaka smeta"

    A za dobru svinju nema losih pomija.
    Tvoj Vucic je vrlo javno sugerisao da zivoti radnika ne treba da nam budu vazni (podsetiti se izjave o njujorskim peracima prozora).
    Za mene je to izdaja, za tebe verovatno vrlina.
  • Bojan

    27.04.2023 21:17
    @...
    Dosadan si sa tim Vucicem,rdjavom i dlaka smeta,da se zanimate sa necim ne bi imali vremena da po ceo dan mlatite po tipkama.
  • Mire NS

    27.04.2023 20:19
    Na žalost...!
    Ali, i u USA, svakih 10 sekundi pogine jedan perač prozora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija