"Dani porodice" i "pro-lajferi" na jednom mestu: U Beograd stižu protivnici abortusa i razvoda

Marginalizovane grupacije za borbu protiv abortusa deluju polutajno, ali imaju podršku ekstremne desnice i crkve - ne čudi što u Beograd stiže "pro-life" samit.

Međunarodni skup ovih organizacija zakazan je u Beogradu od 11. do 14. maj, te će se održati kada je najavljena i manifestacija "Beogradski dani porodice".

Ovaj događaj nedavno su, nakon zajedničkog sastanka, najavili gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i patrijarh Porfirije.

Šapić je najavio "promociju radosti, zajedništva, promociju tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i našeg društva".
 
"Pozvaćemo ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i da na kraju pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija, šta su Beograđani i na koji način mi želimo sebe da predstavimo i kako sebe doživljavamo", rekao je Šapić. 
 
Međutim, u senci se održava veliki međunarodni samit sa gostima iz svih delova planete, na kojem se šalju poruke protiv kontracepcije i abortusa.
 
Aleksandra Mališić iz organizacije BeFem i teološkinja i aktivistkinja Lana Bobić slažu se u razgovoru za N1 da se da iza pokreta koji su najavili "Pro-life samit" u Beogradu stoje opasne ideje, kao i da oni deluju polutajno. Mališić ističe da ovi pokreti pokušavaju da "proguraju" opasne politike iza kojih se krije fašizam.
 
Kada se uđe na sajt "Pro-life", vidi se da je to mreža velikog broja organizacija iz celog sveta, ali većinom iz SAD-a.
 
Mališić na pitanje kako su oni nastali, kaže da su u pitanju duži koreni, ali da se radi o američkom kontestu i da je neobično da se neke organizacije iz naše zemlje povezuju sa njima i deo su te alijanse.
 
"Simptomatično je da se radi o uticajima politika i ideologija koje su nastale u SAD a koje neko ovde želi da sprovodi", dodaje Mališić.
 
Bobić navodi da su ove organizacije antirodni pokreti i da su veoma jaki - iako nisu jaki u javnosti, budući da se infiltriraju u sistem propagirajući vrlo opasne agende.
 
"Mi smo se smejali kad smo se pojavili i govorili – vidi ove pajace, ali kada se promenila vlast i kada je došla desna vlast, počele su se događati stvari kojima svedočimo i u Poljskoj", kaže Lana Bobić, inače iz Hrvatske.
 
Ovi pokreti, prema njenim rečima, koriste parcijalne činjenice i na njih lepe laži, a više puta ponovljena laž postaje istina – da je brak najsiguirniji, da je najmanje nasilja u brakovima, da deca imaju velike poteškoće kada se roditelji razvedu. 
 
"Takvi stavovi su duboko problematični jer cementiraju brak, jer svetost braka stavljaju iznad sigurnosti žena", navela je Bobić.
"Poražavajuće je da se dovlače opskurni, mračni ljudi koji imaju zaista opasne ideologije. Oni izgledaju banalno, ali je problem njihova agenda – pola stvari su laži i izmišljotine, manipulišu ljudima i osećanjima zavodljivom retorikom", kaže Aleksandra Mališić.
 
I u Srbiji ove organizacije imaju podršku crkve, i to je mesto na kom bi mogao da se upali znak za uzbunu.
 
"Očigledno je da su oni zagovornici tih ideja tu, među nama, oni su za sada na margini, njihova saradnja sa SPC je očigledna, mi poslednjih nedelja imamo naglašeno izjašnjavanje crkve upravo o temama koje se tiču rodne ravnopravnosti", kaže aktivistkinja Marija Srdić za N1.
 
AKtivistkinje su složne i u stavu da se demografski problemi ni u kom slučaju ne može rešiti ukidanjem osnovnih ženskih prava. Ono o čemu država i svi kojima je do demografske politike stalo treba da misle su druge teme – dostupno zdravstveno osiguranje, plaćeno porodiljsko odsustvo, više vrtića, fleksibilno radno vreme, pa i drugačiji modeli porodice.
  • Pa ok

    01.05.2023 09:56
    za društvo gde je dominantna socijalna patologija, dobro došle su sve druge još bolesnije organizacije. Narod kome je "prolupao" kompas pa luta po prostoru i vremenu besciljno ne zaslužuje ništa bolje od šarenih lizalica koje im nudi nesuvisla izjava Šapica i poglavara crkve. To je nivo do kojeg "svest" ovog naroda dobacuje. Tužno.
  • Dm

    30.04.2023 18:44
    Samo su nam ovi sektaši još falili.
  • Kora leba

    30.04.2023 16:48
    Sirotinja se uvek lozi na crkvu, kraljeve, vojsku a bogati na zlato, mercedese, Maldive…
    Jedni glupi a drugi bahati bas kao nas narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija