Roditeljima stižu opomene za đački dinar: Ministarstvo poručuje da škole ne mogu da vas uslovljavaju

Kako se bliži kraj školske godine, pojedinim roditeljima počele su da stižu "opomene" za plaćanje obezbeđenja sa iznosima većim i od 3.000 dinara.
Roditeljima stižu opomene za đački dinar: Ministarstvo poručuje da škole ne mogu da vas uslovljavaju
Foto: Pixabay

To je izazvalo nezadovoljstvo pošto im je, kako kažu, rečeno da moraju da plate, jer u suprotnom deca neće dobiti svedočanstvo, pišu Novosti

Iako se iz godine u godinu ponavlja kako su novčana davanja roditelja isključivo na dobrovoljnoj bazi, neke obrazovne ustanove to izgleda zaborave, pa ih podsećaju na "dugovanja".

"Plaćanje obezbeđenja u školi i 'đačkog dinara' nije obavezno, niti dobijanje svedočanstva može biti uslovljeno uplatnicom. Roditelji nisu dužni da daju novac za ovu svrhu", poručuju iz Ministarstva prosvete.
 
Kako kažu u školama, najbolje "platiše" su učenici prvog i drugog razreda, dok je u završnim razredima procenat naplate znatno manji. Prikupljeni novac koristi se za fotokopiranje testova, osiguranje, kupovinu knjiga za odlične učenike, futrole za diplome, neke potrepštine za nastavu.
 
"Niko ne može da prisili roditelje za plaćanje 'đačkog dinara', pošto je to na dobrovoljnoj bazi. Nedopustivo je da u pojedinim školama tako uslovljavaju dodelu svedočanstava. Mislim da moje kolege direktori škola dobro znaju da to plaćanje nije obavezno, ali da su razredne starešine i nastavnici ti koji nisu dobro obavešteni", kaže za Novosti Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole u Beogradu.
 
Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da Savet roditelja odlučuje da li će škola imati obezbeđenje ili ne. Oni biraju najpovoljniju ponudu, posle postupka javne nabavke, a "pod lupom" predstavnika roditelja je i kako se troši novac od donacija i od proširene delatnosti.
 
"Savet roditelja u školi odlučuje o tome da li će biti angažovano privatno obezbeđenje. Tu vrstu obezbeđenja finansiraju roditelji ukoliko to žele, odnosno nisu u obavezi da to učine. Uplata novca za ove namene ne može biti uslov za dobijanje svedočanstva učenika", navode u ministarstvu.
  • Biljana

    01.05.2023 10:11
    Sonja Marinković
    Većina škola, iznajmljuje prostorije:plesnim školama, pin-pong klubovima, školama stranih jezika, neke kao model škole, daju uposlenim u Ministarstvu prosvete sadrže raznorazne seminare, povlašćeni prosvetari drže svoje privatne rođendaonice, u prostorijama škole, izdavačke i turističke kuće se promovišu, sve u prostorijama škole. Gde su pare od zakupa prostorija škole. U savet roditelja, se biraju ugledni i, roditelj će učiniti sve ta decu, sa bi im obezbedili povlašćen položaj. Zato se povlašćeni ne odreknu poklona od dece, kao što su skupi mobilni telefoni privatni, kao laptopovi, biciklovi... Gde ide rabat od udžbenika? Zašto, neki kao penzioneri, žele da rade u tako lošim uslovima. Znam da resorni Ministarstvo, obezbeđuje dovoljno sredstava. Gde su pare?
  • Ko i kako

    01.05.2023 09:44
    i zašto i iz kog budžetskog fonda se placa privatno obezbedjenje Novosadske gradske kuce? Šta je posao pripadnika MUP-a ove zemlje i drugih državnih službi kojima je posao da štite gradjane i sprovode zakon. Koliko je novca gradjana potrošeno na Jugovicevo? Školski dinar, trice i kučine i bacanje prašine u oči roditelja. Ovu nakaznu tvorevinu od Srbije zovete državom?
  • Igor Curcic

    01.05.2023 09:22
    Igor Curcic
    Kao Poreski Obveznik nisam po Zakonu nista platiti za Skolovanje svog deteta jer Skolovanje pod Obavezno o trosku Drzave to jest svih Poreskih Obveznika! Ako vam nesto nije jasno pitajte nekoj Pravnika Advokata 30 evra je savet! Izvolte Tuzite me pod Punim imenom i prezimeno…samo nezna na osnovu kog člana Zakona!!! Hvala! PS: Niko od Roditelja nije u Zakonskoj obavezi plaćati obezbedjenje u Školi! Jedino ako su angažovali privatnu firmu uz potpisan ugovor svi roditelji. Tada se sve plaća! Ovako bez vaše licne suglasnosti imate prava vi njih tužiti za IZNUDU!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.