Razmatra se promena koncepta testa državne mature

Ministarstvo prosvete razmatra promenu koncepta testa državne mature po kojoj bi sva pitanja na testu bila zatvorenog karaktera, odnosno sa ponuđenim odgvorima od kojih treba zaokružiti tačan.
Razmatra se promena koncepta testa državne mature
Foto: 021.rs
To je saopštilo danas neformalno udruženje srednjoškolaca "I mi se pitamo".
Većini srednjih škola stigao je dopis Ministarstva u vezi sa polganjem tehničke probe mature i da se plan tih proba različito tumačio po školama, a da se od mnogih učenika tražilo da se u istom danu izjasne u trećem opšteobrazovnom predmetu.
Predviđeno je da probe budu održane 31. maja, 1. i 2. juna.
 
"Ove probe se nikako ne razlikuju od Pilot mature koje smo do sada imali, sa čime su se složili i predstavnici Ministarstva", ocenilo je udruženje "I mi se pitamo" i apelovalo da Ministartsvo uvede probni period državne mature kako bi se taj uticajan projekat prvo testirao pre puštanja u rad u punom kapacitetu.
  • Goga

    07.06.2023 22:10
    Menjanje..
    ..bilo cega par meseci uoči,nije ok. Školstvo odavno nije kvalitetno a ni uređeno. Na tome hvala stranackom kadru..A sto gospođa kaze "male su im plate"..Jesu..ali i drugima su pa rade svoj posao kvalitetno. Mnogo je do čoveka. Da rade kako treba ne bi roditelji placali casove iz toliko predmeta..
  • nastavnik

    02.05.2023 23:24
    Suočavanje sa realnošću
    Neke je strah da se suoče sa realnošću da im te silne petice u stvari ništa ne znače. Na način na koji su pitanja uglavnom formulisana, zaokruživanjem se zahteva samo prepoznavanje informacija. A to je deco draga, nivo za dvojku.
    Ako je pitanje malo komplikovanije, onda se možda traži i neko razumevanje. Što je trojka. I to je to. Nikakvo dublje znanje se ne može meriti pitanjima na zaokruživanje.
    Ali, nisu deca kriva za ovakvu situaciju: krivi su roditelji što ih uče da je bitna ocena, a ne znanje, kriv je sistem, koji je nastavnicima oduzeo sav ugled i gotovo sve mogućnosti da utiču na učenike.
    Škole su postale čuvališta za decu. Za takve plate kakve imaju prosvetari bolje i ne treba očekivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija