Menjale se vlasti, a jedna stvar ostaje ista: Niko ne objavljuje dosijee tajne službe

Jedan od uslova za ulazak Srbije u EU jeste i objavljivanje tajnih dosijea Službe bezbednosti.
Menjale se vlasti, a jedna stvar ostaje ista: Niko ne objavljuje dosijee tajne službe
Foto: Pixabay
Na to se ukazuje u izveštaju koji je usvojio evropski Odbor za spoljne poslove, a koji će se za nedelju dana naći pred plenumom, podseća i Evropski parlament. 
Od demokratskih promena, svaka vlast obećava da će doneti zakon i otvoriti dokumentaciju iz perioda kada je vlast zloupotrebljavala Službu i pratila političke neistomišljenike, ali se to nije dogodilo, piše Insajder. Međutim, čak i da se zakon donese, pitanje je šta će uopšte biti obelodanjeno, jer je dokumentacija uništena, odnosno spaljena. Duže od dve decenije, taj dokaz ignorišu sve institucije i svaka vlast.
Šestog oktobra 2000. godine tadašnji načelnik RDB-a Radomir Marković uputio je svim načelnicima centra RDB-a depešu 3210, u kojoj je između ostalog naložio da je neophodno izvršiti selektivni uvid u dokumentaciju. Ovaj dokaz objavljen je jos 2004. godine u emisiji Insajder "Rukopisi ne gore".
 
Nakon sastanka koji je održan 7. oktobra 2000. godine u objektu Instituta bezbednosti na Banjici u Beogradu, preovladao je stav da do uništavanja dokumentacije ipak treba da dođe.
 
Uništavanje dokumentacije Službe bezbednosti predstavlja uništavanje dokaza i o tajnom praćenju političkih neistomišljenika, zloupotrebi Službe u političkim ubistvima, kao i o pljački države.
 
Posle 23 godine od promene vlasti, reforma Službe bezbednosti, osim što joj je promenjeno ime, nije ni počela. Prva prilika bila je odmah posle demokratskih promena, ali je na čelu Službe, odlukom tadašnjeg predsednika Vojislava Koštunice, ostao Radomir Marković puna tri meseca dok nije formirana nova Vlada Srbije na čijem je čelu bio Zoran Đinđić.
 
"Bilo je nemoguće u tim uslovima tako krupne stvari raditi jer je bilo sabotaža sa svih strana, a pipci koje je tadašnja DB imala, i koji i dan danas negde funkcionišu, bili su takvi da mi kao nova vlast nismo stizali da to rešavamo", kaže za Insajder Dragan Šutanovac.
 
Iako su znali da je dokumentacija uništena, Vlada Srbije donosi 2001. godine kratkoročnu uredbu kojom otvara dosijee. Pitanje je i danas šta je uopšte otvoreno, ako je dokumentacija uništena.
 
Nakon petog oktobra 2000. postao je proces spoljašnjih promena ali temelji izvori moći i vlasti, u takvom poretku, nikada nisu dokinuti. Pre svega, jer između političkih učesnika nije postojala saglasnost o potrebi da se napravi radikalan raskid sa režimom Slobodana Miloševića, kaže za Insajder profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Miroslav Hadžić.
 
"Menjale su se vlasti, ali je sve na isti način funkcionisalo. Pogledajte Koštunicu, pa Tadića koji je uz male modifikacije preuzeo model koji je imao jedini kontrolu nad svim službama bezbednosti. Posle toga nasledio ga je Vučuć koji na kraju izvlači krajnje konsekvence, obnavlja one stare načine rada i dovodi do krajnosti taj poredak u kome službe bezbednosti funkcionišu kao politička policija", ocenjuje Hadžić.
 
Kao ključni razlog zbog čega do danas nije sprovedena temeljna reforma službi bezbednosti profesor smatra to što je izostala reforma društva i države.
 
"Vi ne možete da očekujete da se u jednom delu obavi reforma, a da sve ostalo ne bude reformisano", dodaje Hadžić.
On ističe da je važno naglasiti da službe bezbednosti, sve - pa i tadašnja Državna bezbednost i sadašnja BIA - ponašaju se kao velike korporacije, eksluzivne i monopolske korporacije.
 
"One su zaštićene i deluju u tajnosti, a svoj interes i interes opstanka korporacije, a to znači interes ljudi koji rade u njoj, pretpostavljaju svim ostalim interesima bez obzira što se zaklanjaju iza priče o nacionalnoj bezbednosti i potrebi zaštite od unutrašnjih i spoljnih i ostalih neprijateljima", objašnjava profesor u penziji.
 
Kako dodaje, upravo to rađeno je i 6. oktobra kada je uništavana dokumentacija Državne bezbednosti.
 
"Paljenje dosijea službe bezbednosti je akt kojim služba zapravo zaštitila sebe i zaštitila svoje zaposlene. Pri čemu ne verujem da je to bio samostalni akt tadašnjeg načelnika Radomira Markovića jer je tu postojao lanac komandovanja", ističe profesor Hadžić i dodaje da je važno otvoriti dosijee službi bezbednosti "ne bi li se, kako se kaže, sve izvelo na čistac". 
  • /

    03.05.2023 12:06
    /
    @ahab
    cesi su svoje poslali kucama, stazi i sekuratea su pukle a udba je najzilavija od svih
  • Ahab

    03.05.2023 10:05
    Nece nikada ni otvoriti, jel bi se videlo da ista UDBA koja je zasela '44. jase i dan danas.
    Samo se menjaju i nasledjuju "sa oca na sina".
    Zato ce ovi prostori zauvek biti gnjili za opstanak postrnog coveka.
  • PATTON (opet)

    03.05.2023 09:48
    Mali dodatak. Zaboravih ovde:
    „Ne skače (reaguje) služba isti čas kada se desi ili se sumnja na nešto loše (kriminal, korupcija, a tu su i „strani plaćenici“ i „domaći izdajnici“, itd.). To se samo uredno evidentira. Naravno, evidentiraju se i izvori (dostavljači – drukare).“
    Dakle, ne reaguje služba odmah, nega kada to zatreba, ili se drukari, ili odrukanom, uvrnu jajca („Zašto te biju ovi dobri ljudi?“), kako bi na dalje radio kako mu se naredi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".