Nezavisni sindikat prosvetnih radnika: Od sutra obustava rada u školama, hitno smeniti Ružića

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da od sutra obustavi rad u svim školama.
Nezavisni sindikat prosvetnih radnika: Od sutra obustava rada u školama, hitno smeniti Ružića
Foto: 021.rs

Odluka je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića, zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenje.

"Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da umesto šminkanja postojećih propisa preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i ministarstvo ignorisali", navodi se u saopštenju.
 
Pre samo desetak dana, konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbedednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija.
 
"U prosveti se godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom. Posledice su katastrofalne, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti", piše Nezavisni sindikat.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije izražava saučešće porodicama nastradalih, a povređenima želi brz i uspešan oporavak.

  • Prof

    06.05.2023 20:22
    Demagozi
    Ne mogu a da se ne zapitam da li ovi što pozivaju roditelje na protest ne vide baš nikakvu odgovornost roditelja koja se ne bave svojom decom. Decu treba usmeriti i rafoti s njima kao i steći njihovo poverenje. Nije sve u poklonima i video igricama. Ambicije roditelja su jedno a mogućnosti dece drugo. A moje , kolege šta reći. Ima nas svakakvih. Onih koji nisu dostojni te profesije ali su zato "kul" i onih koji su zahtevniji i szrožiji ali nisu omiljeni. Mladim profesorima je potreban nadzor u vidu upoznavanja sa načinom rada, svakodnevni bar 6 meseci . Njima je teško jer upadaju u sistem a niko im ne pruža pomoć. Mentor to nije jer osim što dobija novac mnogo se ne trudi _loše i zamišljeno i loše provedeno. U ovom slučaju odgovormost je roditelja, škole i kompletnog društva. Pa sepitam da li idemo na proteste sami protiv sebe????
  • pawlle

    04.05.2023 11:11
    cela drzava tj sav normalan svet osim botina treba da stane
  • Jelena

    03.05.2023 22:09
    Dotakli smo dno
    Jedini zahtev štrajka treba i mora da bude hitna izmena zakona o školstvu. Ne znam da li su roditelji svesni da mi ne smemo, ne nemozemo, nego ne smemo deci da damo ni 4 iz vladanja, u suprotnom smo mi procesuirani. PP službe su nemoćne u rešavanju sve većeg broja psihičkih oboljenja dece, socijalne službe gotovo da ne postoje. Ostavljeni smo na milost i nemilost, i mi i deca i roditelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija