Kriminološkinja o pucnjavi u školi na Vračaru: Plašim se da ovo nije poslednji slučaj

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivana Stevanović rekla je na televiziji K1 da se ovog jutra nažalost dogodilo ono što niko nije ni sanjao da će se dogoditi u Srbiji.
Kriminološkinja o pucnjavi u školi na Vračaru: Plašim se da ovo nije poslednji slučaj
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
"To su slike koje smo gledali u SAD, što je tamo svakodnevica. O tome će mnogo bolje govoriti psiholozi i psihijatri, to je takozvani efekat 'ekspres lonca'. Ako su zaista tačni podaci da je dečak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpeo 'buling', to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga, da u budućnosti radimo na sistemu vrednosti i onome što nam je zaista bitno. Meni je zapanjujuća činjenica da je dečaku bilo tako lako dostupno oružje, kao i način na koji je on došao do njega, ušetao u školu sa pištoljem sa ne znam ni ja koliko metaka i uradio ovo u dvorištu škole i učionicama", rekla je kriminološkinja Stevanović i dodala da neke stvari, šta god uradili, ne mogu da se spreče.
Istakla je da su pre 20 ili 30 godina postojali slučajevi gde su maloletnici, dobri učenici, činili teška krivična dela.
"O tome govori efekat 'ekspres lonca', ta deca su ubijala članove porodice zbog neke zabrane ili loše ocene. Ovo je nešto što se nikada nije desilo u Srbiji, ali ne mogu da tvrdim da se neće ponovo dogoditi. Živimo u vremenu koje je potpuno drugačije, nažalost u vremenu savremene tehnologije koje su nam pored dobrih stvari donele i neke jako loše. Naša deca trpe veliki pritisak i od strane vršnjaka i od svojih roditelja, od očekivanja. Kao da su zaboravili da budu drugarice i drugovi", kazala je dr Stevanović na televiziji K1.
  • Samo ja

    03.05.2023 17:15
    @MM
    Deca jesu informisana kome mogu da se obrate kada ih neko maltretira, ali sta to vredi kada ucitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi... ne reaguju. Uglavnom se prave da problem ne postoji i zataskavaju prijave. Jedino kada se desi teska telesna povreda to se prijavi a svo psihicko zlostavljanje se ne prijavljuje i ignorise.
  • Marta

    03.05.2023 13:41
    Pitanje vremena!
    Bilo je pitanje vremena kada ce se ovako nesto strasno dogoditi. Vrednosti koje se u ovom drustvu propagiraju, neminovno vode ka ovakvim uzasima! Mislite o tome!
  • MM

    03.05.2023 13:40
    informišite
    Zar je teško da se deca informišu o svojim pravima na nezadovoljstvo. Obučite decu po školama i vrtićima i na fakultetima kako mogu da prilože pritužbu na ocenu na nastavnika na drugare u odeljenu ako ih maltretiraju. A takože i roditelji imaju zadatak da od svoje dece stovore buduću gospodu,a ne šljam koji će da puni zatvore. Šta su radili njegovi roditelji, pištolji treba da su pod katancem,a ne na izvolte. Mama i Tata treba da razgovaraju sa svojom decom i da ih usmere da budu normalni,ako im nešto fali neka ih vode u psihijatrijsku ustanovu.
    Radite sa Vašom decom pre svega zbog njih samih,ako niste spremni da vaspitate Vađu decu vaspitaće ih dileri, prostitutke i ostali šljam. Vaše dete je deo Vas, činite dobro svojoj deci,a jedino čovek koji je zdrav neće naudidti drugom čoveku, pogotovo ematično vaspitani budući građani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija