Ružić o pucnjavi u školi: Bestijalni čin, kancerogeni uticaj interneta

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je na vanrednoj konferenciji povodom pucnjave u Osnovnoj šoli "Vladislav Ribnikar" da je ovo najveća tragedija koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem.
Ružić o pucnjavi u školi: Bestijalni čin, kancerogeni uticaj interneta
Foto: 021.rs

"Tragedija koja se dogodila u OŠ 'Vladislav Ribnikar' na Opštini Vračar u Beogradu, osmoro dece je nažalost izgubilo živote kao i pripadnik obzebeđenja škole, dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani", rekao je Ružić i dodao da decu roditeljima ne može niko da vrati. 

Kako je naveo, procedure obezbeđenja predviđene za škole su bile "na mestu" jutros, "funkcionisao je video nadzor i pripadnik obezbeđenja je bio prisutan koji je tragično izgubio život na dužnosti, kao što je bio prisutan i školski policajac koji se nalazio u redovnom obilasku škole".

Izrazio je zahvalnost zdravstvenim radnicima.
 
"Molimo Boga da pomogne svima koji su hospitalizovani i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć", rekao je.
 
Dodao je i da je zahvalan na hrabrosti nastavnika i svih onih koji su bili pristuni u školi i koji su pokušali da spreče tragediju.
 
"Tim psihologa je promptno pozvan kako bi se učenicima zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u ovom veoma traumatičnom periodu koji sledi", istakao je Ružić.
 
Podsetio je da je Vlada donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka zaključno sa nedeljom, a "nastava će zbog ovog tragičnog događaja danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana, odnosno neće biti održana".
 
Od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja.
 
"Kao što znate, Srbija je takođe, nažalost, i deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogen, poguban uticaj interneta video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi, ne daj Bože, prerasla u društveno prihvatljiv način ponašanja kakav je nažalost slučaj u nekim zapadnim društvima", rekao je Ružić.
Dodao je da su danas imali "sadržajan, emocijama nabijan, svešću i odgovornosti protkan razgovor" sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić.
 
"Naravno da ćemo, koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide priliku za, ja ću to nazvati, političko lešinarenje, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo da dozvole bar jedan decentan rok da se jedna ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata da čitav sistem pokaže ima li potencijal da da odgovor", zaključio je Ružić.
 
Najavio je da će određeni zakoni "pretrpeti izmene i dopune", te da su pripremljena podzakonska akta. Dodao je da je to samo jedan delić mozaika, da je reč o društvenom fenomenu kojim moramo svi zajedno da se pozabavimo. 
 
Jedna od tačaka tih mera je povećanje broja psihologa, pedagoga i defektologa, kako bi se prevenirali potencijalni slučajevi nasilja. 
 

Komentari 153

  • db sa sela

    08.05.2023 12:00
    Ajde bre
    Sigurno je to uticalo na Velju i ekipu da melju ljude.
  • Aleksandar

    06.05.2023 08:58
    Kancerogen uticaj SPS-a
    SPS je u zadnjih 30 godina samo nesrecu i zlo proizvodio. Ratovi u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, sankcije, sukob sa celim svetom, izolacija, bujanje kriminala i kurupcije, autokratski rezim, hiperinflacija, Jezda i Dafina, stara i nova devizna stednja, NATO bombardovanje, gubitak Kosova, afera Koferce. Treba li jos? Najvece zlo na politickoj sceni Srbije uz JUL i SRS... Katastrofa za Srbiju i oni jos nekom nesto pricaju?
  • BDK

    05.05.2023 16:25
    Stvarno?
    A da nije i vas uticaj i vase radikalske politike? 13 godina preko Pinka, Hepija promovisete nasilje, govor mrznje, nekulturu, haos...Ma samo 5 minuta prenos skupstine pogledajte, dovoljno je! E sad izvolite gledajte. Iskljucivo ste Vi i vladajuca stranka odgovorni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija