Njujork tajms o vezama Vučića i Belivuka: Vlast za širenje straha koristi kriminalne bande

Vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koristi za širenje straha kriminalne bande kojoj je dozvolio da postane virtuelna ruka države, piše danas američki Njujork tajms.
Njujork tajms o vezama Vučića i Belivuka: Vlast za širenje straha koristi kriminalne bande
Foto: 021.rs
U dugačkom, oštrom tekstu "Predsednik, fudbalski huligani i 'Kuća užasa' podzemlja", o vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka sa srpskim državnim vrhom, američki list navodi da u Srbiji postoji "siva zona između države i mafije".
"Razgovarao sam sa desetak građana Srbije čiji su sinovi ili muževi ili deca ubijeni pod nejasnim okolnostima. Većina njih nije imala pojma ko su ubice, ali su imali razrađene priče o korumpiranim zvaničnicima, narko-baronima, poslovima sa oružjem i inkriminišućim fotografijama. Svi su izgledali uvereni da se istina namerno krije od njih", navodi autor teksta.
Dodaje da Vučić "nije odgovoran za tu gomilu straha i endemskog kriminala koji su takoreći deo pejzaža na Balkanu", ali da on "ima demagoški dar da udahne novi život ponižavajućim stereotipima".
 
"Vučić je briljantno iskoristio problem srpske mafije, stvarajući okruženje u kojem mu zamagljena linija između organizovanog kriminala i države ide u prilog", piše Njujork tajms.
 
Značaj slučaja Belivuk, kako se navodi, "leži u tome što je naterao celu Srbiju da se suoči sa obiljem posrednih dokaza da je Vučić dozvolio gangsterima da postanu virtuelna ruka države".
 
"Slučaj Belivuk je otvorio prozor u moguću sumornu budućnost, u kojoj Vučić iznutra podriva evropski projekat, gradeći državu u kojoj je demokratija fasada, i u kojoj se kriminalne bande koriste za širenje straha", piše u tekstu.
 
List navodi da bi "gangsterizam koji je procvetao pod Vučićem, zajedno sa periodičnim pretnjama Srbije da će 'zaštititi' etničke Srbe u drugim delovima regiona", mogao da podrije mir koji je na Balkanu uspostavljen 1995. godine.
 
Evropljani su toga veoma svesni, kao i ruski predsednik Vladimir Putin "koji ima nove razloge da ih podeli", navodi list i dodaje da Kremlj "ima dugu istoriju podrške srpskim nacionalistima kao opkoljenim sunarodnicima Slovenima i više motiva nego ikad, zahvaljujući ratu u Ukrajini, da izazove nevolje na Balkanu".
 
"Ali rizici za Evropu su dublji od toga. Vučićev brend etničkog šovinizma i demagogije odražava onaj od njegovog saveznika Putina, a širenje neliberalne demokratije, koja od ranije jača u delovima kontinenta, predstavlja jednaku, možda zlokobniju pretnju", stoji u tekstu.
 
Autor navodi da je podrška koju su Belivuk i njegovi prijatelji dobijali od policije i ministarstva unutrašnjih poslova u protekloj deceniji uveliko dokumentovana u sudskim svedočenjima, presretnutim telefonskim razgovorima i fotografijama.
 
"Stav da je sve to moglo da se desi bez Vučićevog znanja izaziva smeh u Beogradu. Pre nego što je Vučić bio predsednik, bio je premijer, a pre deset godina je reorganizovao bezbednosne službe Srbije. On sada ima skoro potpunu kontrolu nad gotovo svim aspektima javnog života. Od parlamenta preko sudova do policije i biznisa, Vučić se tretira sa laskavim poštovanjem", navodi njujorški list.
Tokom Vučićevih devet godina na vlasti, srpski fudbalski huligani, i kriminalne grupe koje se preklapaju sa njima, bili su upleteni u nestabilnu etničku politiku u regionu, navodi se i dodaje da su neki od njih lojalni Rusiji.
 
"Neki Srbi su se pridružili paravojnoj Vagner grupi, koja ima svoju istoriju angažovanja kriminalaca i postavlja video-snimke regrutovanja za rat u Ukrajini na srpskom jeziku. Iako je Vučić kritikovao tu grupu, Srbija ostaje neka vrsta linije između Rusije i Zapada. Sve to Vučića stavlja u poziciju izrazite moći. U krizi, on bi mogao da odluči da li će region Balkana ići ka miru ili će se vratiti dani nasilja", navodi Njujork tajms.
  • Mrkela

    04.05.2023 20:37
    Instalacija
    Belivuka su instalirali Amerikanci da uniste vezu Srbija_Rusija
  • Zzx

    04.05.2023 17:18
    Preadutirao se
    Zapad odavno sve zna o životu i priključenijima najboljeg studenta. Javno objavljivanje jedne od mnogih epizoda je samo znak da foliranje više ne prolazi.
  • Rade

    04.05.2023 08:37
    "vlast i kriminalci"...!
    Šta li če, sad, da traže u zamenu za ono što nisu još objavili...?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.