Janković: Iz korena moramo menjati nakaradni sistem vrednosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da nadležni treba da objasne šta se dogodilo tokom napada u školi u Beogradu, ali naglasila da se sistem vrednosti mora menjati.
"I sama sam ukazivala da taj izopačeni, nakaradni sistem vrednosti, čije posledice živimo i koje smo juče osetili u njegovom najtežem i najbolnijem obliku, nisu neko iznenađenje. Ali te emocije koje su nas juče savladale su nešto potpuno normalno", rekla je Janković za RTS.
Navela je da bi taj slučaj trebalo sve da natera da se preispitaju i da se sve u sistemu promeni, od institucija, škola i medija, do kuća i porodica.
"Da u narednim danima sklopimo sve kockice tog mozaika, da ga nekako procesuiramo i da razgovaramo. Da ovo ne traje tri dana, nego da o ovome dugo razgovaramo i da pronađemo način da učinimo sve što je u našoj moći da nam se ne ponovi", kazala je Janković.
 
Izrazila je nadu da će se povređeni oporaviti, a da će društvo u Srbiji naći način da se oporavi od te tragedije.
 
"(Nadam se) da ćemo naći način kako da se oporavimo od ove tragedije, da ćemo naći način kako da naša deca tu traumu prežive. U tom smislu, mislim da je jako dobro što su se uključili timovi psihologa, psihijatara, lekara. Mislim da nam svima treba pomoć", rekla je poverenica.
 
Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu ujutru u oružanom napadu trinaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.
  • Kać

    04.05.2023 12:26
    Poremecen sistem vrednosti
    i negativna selekcija kadrova najveci su problem ovog drustva. A, vi ste ga usavrsili, niko drugi. Apsolutno ste u pravu, ali "riba smrdi od glave". Znaci, dok ne ode AV, badava pricamo. Pa, onda trust mozgova Ga..., Vu..., Rist......, MGoj....., Jov...., Or..., Dj. b...., Mart......, raspevani Dac..., Vuce..., Vucic...., pa lazni doktor, ..., kad sve saberes nemas za jednog normalnog. Vi ste gospodjo u pravu, ali sta uciniti da i ova pobrojana bratija to shvati. I, da odu.
  • Realista

    04.05.2023 10:46
    Dovoljno je doći bilo koji dan ovde i pročitati te komentare pune mržnje, prema raznim nacijama, prema "dođošima", prema SPC sa sve otvorenim slavljem smrti patrijarha, prema biciklistima, pešacima i ostalim učesnicima u saobraćaju, prema svakome sa različitim mišljenjem jer je svako uveren da je baš on ili ona u pravu i da mora biti tako kako kaže i nikako drugačije pa i po cenu nasilja. Ovo je istovremeno razlog i zašto se ništa neće promeniti, jer takvi koji sami sebe smatraju veličinama, kvazi-elitom i kvazi-intelektualcima dok se ponašaju najblaže rečeno prezrivo, ne nameravaju svoje ponašanje da promene ni za pedalj jer kao i pojedincima iz vlasti koji su njihovo ogledalo, uvek im je za sve kriv neko drugi. To je uvek bilo najlakše, gurnuti pod tepih i problem prebaciti drugome, i u moje vreme pre 50 godina je bilo tako u osnovnoj školi, nasilje se zataškavalo i rešavale posledice umesto uzroka, i moja deca 80tih i 90tih su prolazila isto, kao i današnja i tu nema razlike osim što smo danas dobili i te dehumanizujuće alate poput društvenih mreža koje su omogućile svakome da pljuje i širi mržnju nekažnjeno i bez suočavanja sa objektom mržnje. Puno sreće svima u budućnosti, trebaće vam.
  • Veteran

    04.05.2023 10:36
    @Prst na čelo
    @Sremac
    @Dunavac

    Slažem se! Mi smo u ekspres loncu a zna se gde prvo puca - prve pucaju i stradaju najosetljivije kategorije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.