Vučić zbog Dana žalosti otkazao odlazak na krunisanje kralja Čarlsa

Zbog Dana žalosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je prisustvo na krunisanju britanskog kralja Čarlsa.
Vučić zbog Dana žalosti otkazao odlazak na krunisanje kralja Čarlsa
Foto: 021.rs
Vučić je trebalo da bude jedna od 2.000 zvanica na krunisanju koje će u subotu 6. maja biti održano u Vestministerskoj opatiji, međutim, zbog tragedije koja se dogodila u školi "Vladislav Ribnikar" u kojoj je stradalo osmoro dece i čuvar, on je otkazao odlazak u London, prenosi Blic.
Vučić je čestitao kralju na krunisanju.
Britanski monarh je 2016. zajedno sa suprugom, tada vojvotkinjom od Kornvola Kamilom, bio gost Srbije. Oni su se tada sastali su se sa najvišim državnim i crkvenim zvaničnicima Srbije, obišli kulturno-istorijske znamenitosti, razgovarali sa verskim liderima u Srbiji. Prinčevski par je po sletanju na beogradski aerodrom dočekao Vučić.
 
Britanski kralj Čarls III i njegova porodica će na njegovo krunisanje 6. maja doći vozeći se u konjskoj zaprezi, poznatoj i kao Kočija dijamantskog jubileja, koja je napravljena u Australiji. Nakon završetka ceremonije krunisanja u opatiji, kralj i kraljica vratiće se u palatu u tradicionalnoj Zlatnoj državnoj kočiji.
 
Na ceremoniji krunisanja koristiće se tradicionalni kraljevski predmeti, poput posebnog prstenja i mačeva, kao i krune, uključujući krunu Svetog Edvarda koja će biti spuštena na kraljevu glavu. Žezla koja se koriste uključivaće i žezlo iz 17. veka napravljeno od slonovače, dok će najstariji predmet koji će se koristiti biti kašika za ulje iz 12. veka koja služi za miropomazanje.
 
Među više od 2.000 gostiju koji se očekuju u opatiji, biće 450 predstavnika dobrotvornih i društvenih grupa, koji će biti pored svetskih lidera, političara i kraljevskih porodica.
 
Kada se povorka vrati u Bakingemsku palatu, novokrunisani Čarls i Kamila pojaviće se na balkonu palate, zajedno sa ostalim starijim članovima kraljevske porodice.
  • Michael

    05.05.2023 13:24
    Zamerice mu mentor i savetnik.Bolje da ode.
  • 9

    05.05.2023 00:40
    Možda bi
    bolje bilo da je otišao da ovde ne ruži sliku ali kada je doznao da je protokolom raspoređen u 450-om redu od balkona fol ostaje zbog žalosti . Nego ide li i "nepriznati" Kurti ?
  • V

    04.05.2023 23:06
    Ibi
    Idi i ostani tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.