Određen pritvor ocu dečaka koji je u školi ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana ocu dečaka koji je u sredu ubio osam učenika i čuvara škole "Vladislav Ribnikar", saopšteno je iz suda.
Određen pritvor ocu dečaka koji je u školi ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Pritvor mu je određen zbog "postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično delo, kao i jer je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti  koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka". 
Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je prethodno da je otac dečaka danas saslušan i da će predložiti da mu bude određen pritvor.
 
Tužilaštvo je saopštilo da se otac tereti za teška dela protiv opšte sigurnosti i navelo da je on na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i da je detaljno izneo odbranu.
"Sumnja se da je on obučavao sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi", navelo je VJT.
 
Osumnjičeni, kako se sumnja, "nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti".
 
"Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja "CZ Shadow" i "Ruger MK" za koje otac poseduje dozvole nadležnog organa, a koji su se nalazili u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru u predsoblju stana", piše u saopštenju.
 
VJT je saopštilo da je dete oružje i municiju ponelo sa sobom u školu koju pohađa, gde je, kako je navelo, ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu.
 
"Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti", piše u saopštenju.
 
VJT je podsetilo da dečak nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života, te da je smešten radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.
  • Zebra

    05.05.2023 20:54
    Iskreno žao mi je i ovog čoveka i njegovog nesretnog sina, i sve one ubijene dece i čuvara, i njihovih bližnjih! Gomila života više nikad neće biti isto. Otac sigurno nije vodio dete u streljanu kako bi ga učio da ubije nekog. Deca pre ili kasnije znaju gde roditelji kriju oružije i kako da dođu do njega. Sve to su ozbiljni problemi kad neko prespoji i reši da uradi ovako nešto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija